Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Collageen

Wat is collageen?

Collageen, wat is het? Waarom zou je hydrolyzed collagen gebruiken? En welke is het best? En wat is viscollageen precies? Wij vertellen je er in dit artikel alles over.

Collageen uitgelegd

Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in het lichaam. Het geeft structuur en elasticiteit aan haar, nagels, botten, spieren en gewrichten. Het zorgt daarnaast voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Collageenvezels in de opperhuid, de dermis, beïnvloeden de huidstructuur en stevigheid van binnenuit. Collageen speelt daarmee een belangrijke rol in het hele lichaam.


Waarom collageen gebruiken?

Collageen maakt ons lichaam zelf aan, maar na onze 25ste kan het lichaam collageen steeds minder goed zelf aanmaken. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer zelf aan! Dat ons lichaam geen collageen aanmaakt in ons lichaam zorgt voor rimpels en cellulitis.

De afname van de huidelasticiteit en het slapper en dunner worden van de huid van ouderen komt daarmee ook mede door de afname van collageen. Die afname zorgt daarnaast voor spieren en gewrichten die minder soepel worden. Zo wordt het lichaam stijver en kun je minder soepel bewegen.

Collageen en elastine

Collageen bevindt zich in de huid.  De bovenste laag van de huid is de opperhuid (epidermis), waar de huidcellen zich bevinden. Daaronder zit de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel (hypodermis). Hier bevinden zich belangrijke onderdelen van je huid, zoals bloedvaten en haarzakjes.

Daar tussen zit veel elastine en collageen. Elastine is een eiwit dat zorgt voor de elasticiteit van de huid. De lederhuid bestaat uit ongeveer 30% collageen. Collageen en elastine samen zorgen voor de stevigheid, soepelheid en elasticiteit van de huid. 

Welke collageen types bestaan er in ons lichaam?

Er zijn verschillende types collageen. De eerste drie types collageen zijn daarbij het belangrijkst.

 • Collageen type 1 bevindt zich vooral in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen en bloedvaten.
 • Collageen type 2 in gewrichten, tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd en luchtpijp
 • Collageen type 3 in huid, bloedvaten en weefsels voor wondherstel

Type 1 omvat 90% van het collageen in ons lichaam. Afhankelijk van de afkomst bevat een product dus bepaalde typen. Zo bevat rundercollageen type 1 en 3 collageen, belangrijk voor de groei en herstel van de botten pezen en huid.

Viscollageen bevat voornamelijk type 1, daarnaast bevat viscollageen hydroxyproline. Dit aminozuur is een belangrijk onderdeel van de huid, de wanden van bloedvaten en andere bindweefsels.

Van alle types is Type I dus het meest belangrijk voor bindweefsel. Type I is de beste keuze  voor de meeste mensen en de meeste toepassingen.

Is collageen een eiwit?

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een aantal aminozuren kan een mens zelf aanmaken. De aminozuren die we niet zelf aan kunnen maken zijn essentiële aminozuren genoemd en moeten we uit onze voeding halen.

Essentiele aminozuren komen veel in dierlijke eiwitbronnen voor, nauwelijks in plantaardige eiwitbronnen. We moeten essentiële aminozuren dus halen uit vlees, vis en eieren. Collageen is een eiwit met 18 aminozuren.

Het bevat proline, glycine en hydroxyproline. Glycine, proline en hydroxyproline (Hyp) dragen bij aan 57% van de totale aminozuren (AA’s) in collageen, wat een derde van alle eiwitten in dieren uitmaakt. Het meest voorkomende eiwit in het lichaam is collageen en het is essentieel voor het handhaven van de structuur en sterkte van bindweefsel, zoals botten, huid, kraakbeen en bloedvaten.

wat is collageen - eiwit structuur

Hoe zon, suikers en roken collageen stuk maken

Er zijn verschillende factoren die de werking kunnen beïnvloeden. Sommige factoren kunnen de werking van collageen op positieve manier beïnvloeden en bevorderen, andere factoren verstoren de werking weer.

Positieve invloeden op collageen:

 • Vitamine C versterkt de werking van collageen in het lichaam.
 • Hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid, door de werkzame stof acetyl-glucosamine, en het houdt vocht vast. Wetenschappers hebben gezien dat 120-240 mg hyaluronzuur per dag al na 8 weken kan zorgen voor meer hydratatie van de huid huid. De werkzame stof in hyaluronzuur, acetyl-glucosamine, houd vocht vast in het bindweefsel en kan optisch gezien voor minder rimpels zorgen. Collageen met hyaluronzuur is dus een goede combinatie, lees hier meer over in het blog Hyaluronzuur.
 • Daarnaast kun je collageenrijke voeding eten en collageen poeder of supplement nemen. Eet collageenrijke producten als kip, rundvlees en eieren, bouillon en gelatine. Eet fruit en groente, rijk aan vitamine C (dit versterkt de collageenwerking) en antioxidanten die bescherming bieden tegen vrije radicalen. Vermijd teveel suikers, alcohol, UV-licht en cafeïne.

Negatieve invloeden op collageen:

 • Door teveel blootstelling aan de zon kan UV-schade in de huid ontstaan en kan verlies van collageen de structuur in de huid beïnvloeden. UV beschadigd collageen door DNA-schade aan de cellen die collageen aanmaken. Daarnaast worden er meer vrije radicalen geproduceerd die het collageen beschadigen.
 • Door het eten van suiker gaan de collageeneiwitten aan elkaar hechten en de bloedsuikerspiegel stijgt, waardoor de elasticiteit van het collageen vermindert.
 • Door roken ontstaat schade aan de cellen door vrije radicalen in de huid. Daarnaast beschadigd roken het collageen en elastine, dat een slappe huid en rimpels veroorzaakt.
 • Cafeïne wordt, net als alcohol, zo snel mogelijk afgebroken in je lever. Door inname van cafeïne wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt, dit remt op de productie van collageen.

Aanvullen

Je kunt het innemen met een poeder of supplement, Collageen tabletten of poeder, wat werkt het best? Daarnaast kun je het binnenkrijgen via dierlijke voedingsmiddelen als kip, rundvlees en eieren, bouillon en gelatine. Supplementen zijn vaak afkomstig van vis of rund. De structuur van die van vis is het meest vergelijkbaar met die in het menselijk lichaam. De beste soort om te gebruiken is daarom viscollageen, omdat deze het snelst wordt opgenomen in het lichaam.

Wat is beter viscollageen of rundercollageen?

Viscollageen is beter dan rundercollageen. Viscollageen lijkt het meest op menselijk collageen en wordt het snelst opgenomen in het lichaam. Daarnaast biedt vis nog veel meer gezondheidsvoordelen, dat naast ook omega-3 vetzuren dat huidcellen beschermd. Lees hier meer over in ons blog: Wat doet collageen voor jou en waarom juist vis

Viscollageen, wat is het? En waarom viscollageen gebruiken?

Viscollageen is een poeder van 100% natuurlijk collageen, gemaakt van de huid en graat van kabeljauw. Het is een natuurlijk supplement, zonder toevoegingen. Het product is afkomstig van duurzaam wild gevangen kabeljauw, die geen enkele behandeling, antibiotica of GMO heeft ondergaan. Natuurlijk en duurzaam, goed voor het milieu en goed voor jou.

Er is onderzoek gedaan naar de resultaten van viscollageen die de volgende resultaten lieten zien:

 • Gezondere huid. Viscollageen liet in onderzoek zien dat het kan helpen bij het verbeteren van de vochtigheid van de huid en daarmee helpt het ook tegen de schadelijke effecten van UV-straling in zonlicht. Bron
 • Minder rimpelvorming. Het gebruik van viscollageen kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid en daarmee rimpelvorming tegengaan. Zo wordt de huid weer stevig en soepel.
 • Werking als antioxidant. Viscollageen bevat eiwitdeeltjes die als antioxidant kunnen werken. Antioxidanten kunnen schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren en gaan celveroudering tegen. Bron

Viscollageen bestel je gemakkelijk voor een lage prijs online

Waarom een hydrolysaat?

Het viscollageen supplement is een makkelijk opneembaar hydrolysaat. Hydrolysaat betekent dat de eiwitten gedeeltelijk zijn afgebroken en daardoor sneller door het lichaam worden opgenomen. Viscollageen is makkelijk te mengen en snel opneembaar in het lichaam.

Wat is rundercollageen?

Rundercollageen is afkomstig van de huid en beenderen van runderen. Rundercollageen wordt het meest gebruik in supplementen. Wanneer runderen zijn verwerkt voor vleesproducten dan worden de huiden gebruikt om collageen eiwitten (gelatine) van te maken. Het wordt behandeld met enzymen die ook wel proteasen of peptidasen worden genoemd. Dit wordt gedaan om het makkelijker opneembaar te maken.

Het verschil tussen rundercollageen en viscollageen

Rundercollageen is afkomstig van runderen. Viscollageen is afkomstig van vis. De werkzaamheid van beide in ons lichaam verschilt niet veel van elkaar. Het helpt gezonde haren en nagels te behouden. Ook verbetert het de hydratatie en stevigheid van de huid.

Maar viscollageen komt meer overeen met menselijk collageen, daarom wordt viscollageen sneller opgenomen in ons lichaam. Ook wijzen studies uit dat de collageen peptiden uit viscollageen nog iets kleiner zijn dan de peptiden die afkomstig zijn uit rundercollageen. Dit betekent dat viscollageen makkelijker opneembaar is in het lichaam dan rundercollageen. Bron

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid collageen

Een inname van 10 gram collageen per dag kan de huidelasticiteit, hydratatie, botstructuur en spiermassa verbeteren en zorgt voor sterkere nagels en haar. Als je poeder gebruikt, wordt meestal aanbevolen om elke dag 1 tot 2 schepjes (of eetlepels) in te nemen, dit staat gelijk aan 10 tot 15 gram. Je kunt collageenpoeder makkelijk mengen met koffie, een sap of andere dranken. Hoeveel collageen je per dag moet nemen voor resultaat verschilt per product.

Hoeveel collageen per dag

Heeft collageen bijwerkingen?

Collageen is een lichaamseigen stof. Het heeft geen bijwerkingen wordt beschouwd en erkend als veilig. Wanneer iemand wel een bijwerking ondervindt kan dit het gevolg zijn van een al bestaande allergieën of door het overschrijden van de aanbevolen dosering van 10 gram per dag.

Voor wie is collageen geschikt?

Collageen is voor iedereen geschikt en voor iedereen nuttig. Het helpt gezonde haren en nagels te behouden. Het helpt daarnaast de hydratatie en stevigheid van de huid te verbeteren.

Callogeen en callogeen poeder, is dat hetzelfde als collageen?

Ja, callogeen is hetzelfde als collageen. Er wordt hetzelfde mee bedoeld. Collageen is de juiste benaming. Callogeen bestaat officieel niet, maar het is een spraakverwarring voor collageen.

Met callogeen poeder wordt dus ook collageen poeder bedoeld.

Crème, pillen, poeder? Wat werkt echt tegen huidveroudering

Er zijn veel crèmes met collageen die beloven de huid te verstevigen en collageenvezels beloven te bevatten. Deze crèmes kun je beter niet gebruiken, omdat deze niet kunnen werken. Collageen is te groot om de huid te passeren en kan daarmee niet opgenomen worden. Ook crèmes die de beschermende laag van de huid kapot maken om de opname te verbeteren, zorgen er niet voor dat het collageeneiwit kan worden opgenomen in het bindweefsel.

Het is daarom beter om het in te nemen door voeding en een aanvullend supplement. Zorg daarnaast voor voldoende vocht om te hydrateren, omega 3-vetzuren die ontstekingsremmend werken, vitamine A voor de gezondheid van de huid en bindweefsel, antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen en vitamine C voor huidverbetering en stimuleren van werking en aanmaak van collageen. Lees hier meer over in onze blog over huidveroudering tegengaan: Rimpels verminderen en voorkomen door voeding: Lees verder

Wat collageen productie stimuleert

Uit onderzoek blijkt dat we met zekerheid kunnen zeggen dat vitamine C de collageenaanmaak stimuleert. Vitamine C is een antioxidant en kan daarmee vrije radicalen bestrijden. Ook helpt vitamine C bij de aanmaak van collageen en geeft stevigheid aan de huid. Bij gebrek aan vitamine C kan collageen niet goed worden opgebouwd in het bindweefsel.  

Uit een ander onderzoek blijkt dat ook vitamine A de huidstructuur verbetert. Vitamine A kan de celvernieuwing namelijk stimuleren. Daarnaast kan het stoffen die collageen afbreken remmen.

Overtuigd? Collageen uit vis bestel je gemakkelijk hier. Of kies voor de poeder waarbij Vitamine C is toegevoegd. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het weten in een reactie onder dit blog. Of neem vrijblijvend contact op met onze specialisten.

Riekelt van Urk
Riekelt van Urk

Functie
Ik ben werkzaam als orthomoleculair therapeut in mijn praktijk, Van Urk Voeding en Gezondheid. Dit doe ik al acht jaar. Daarvoor heb ik elf jaar lang in het onderwijs gezeten als docent biologie. Zo is mijn interesse in orthomoleculaire therapie ontstaan. Vanwege chronische vermoeidheid ben ik gestopt met lesgeven en met een opleiding tot voedingsdeskundige begonnen. Ik kwam erachter dat voeding veel doet op het gebied van herstel en het terugkrijgen van energie. Ik heb deze principes zelf toegepast en dat smaakte naar meer. Daarom startte ik mijn eigen praktijk. Voor Viscollageen vervul ik een adviserende rol bij specifieke vragen over collageen en de effecten op het menselijk lichaam.
Opleiding
- Biologie /
- Orthomoleculair therapeut /
- Voedingsdeskundige /
- Gewichtsconsulent /
- BrainQ therapeut
Ervaring met viscollageen
In mijn praktijk verkoop ik supplementen om vitamines en mineralen aan te vullen. Maar ik kwam erachter dat mijn klanten vaak kampen met een tekort aan aminozuren. Viscollageen bevat acht van de negen essentiële aminozuren en is daarom een uitermate geschikt product om dit tekort aan te vullen. In het verleden heb ik intensief aan hardlopen gedaan. Op een gegeven moment kreeg ik slijtage in mijn knie en de fysiotherapeut zei dat ik niet meer mocht hardlopen. Maar daar wilde ik me niet zomaar bij neerleggen, dus zette ik viscollageen in.
Favoriet product
Ik gebruik het liefst de naturel viscollageen. Smaakjes zijn niet zo mijn ding. Ik meng een grote eetlepel collageen door koud water en voeg hier een scheutje honing aan toe.
Viscollageen

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief

18 reacties

  • Hoi Els,

   Collageen is een lichaamseigen stof en zijn ‘gewoon’ extra eiwitten, dus maakt in principe niet uit. Het is zelfs een goed supplement ter ondersteuning van je zwangerschap(sherstel).

   Ik raad ook aan je huisarts te raadplegen.

 1. Ik slik iedere dag Davitamon+ omega-3 visolie
  Ik ben 67 en heb ineens last van afbrokkelende nagels
  Vraag: kan ik het slikken van callogeen combineren met de Davitamon?

 2. Als mn botten en aderen en alles er ook bij gebaat zijn: ik ga het proberen. Heb 1 zakje besteld.
  Vind de bezorgkosten wel hoog.

  • Dag Anja, bedankt voor je reactie.
   Er bestaan plantaardige producten die voedingsstoffen bevatten die de collageenaanmaak in het lichaam kunnen stimuleren.
   Echter bevatten deze plantaardige producten geen collageen, omdat collageen een dierlijke stof is.

   • Hallo,
    Ik heb alopecia areata, zou viscollageen iets mij kunnen betekenen? Minder haaruitval misschien?
    Vriendelijke groet Stefanie

    • Hoi Stefanie, wij zijn nog niet eerder in aanraking gekomen met alopecia areata. Viscollageen is daarentegen een erg effectief product tegen haaruitval, je kunt hierover lezen bij onze reviews op Kiyoh.
     Ik raad je het daarom wel aan een kans te geven! Daarbij adviseer ik je eerst je huisarts te raadplegen alvorens het gebruik van viscollageen.

     Groetjes,
     Laurie

  • Hallo Hanneke,

   Wij bieden op dit moment drie verschillende smaken viscollageen aan, naturel, sinaasappel en aardbei.
   De smaken sinaasappel en aardbei zijn vanzelfsprekend. De naturel viscollageen smaakt zo veel mogelijk neutraal.
   Eigenlijk moet je het proberen om erachter te komen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *