Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Receive marketing communications that we think you will be interested in.

Receive important information about your orders and account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Wat is collageen?

Collageen, wat is het? Waarom zou je hydrolyzed collagen gebruiken? En welke is het best? En wat is viscollageen precies? Wij vertellen je er in dit artikel alles over.

Collageen uitgelegd

Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in het lichaam. Het geeft structuur en elasticiteit aan haar, nagels, botten, spieren en gewrichten. Het zorgt daarnaast voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Collageenvezels in de opperhuid, de dermis, beïnvloeden de huidstructuur en stevigheid van binnenuit. Collageen speelt daarmee een belangrijke rol in het hele lichaam.

Waarom collageen gebruiken?

Collageen maakt ons lichaam zelf aan, maar na onze 25ste kan het lichaam collageen steeds minder goed zelf aanmaken. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer zelf aan! Dat ons lichaam geen collageen aanmaakt in ons lichaam zorgt voor rimpels en cellulitis. De afname van de huidelasticiteit en het slapper en dunner worden van de huid van ouderen komt daarmee ook mede door de afname van collageen. Collageen afname zorgt daarnaast voor spieren en gewrichten die minder soepel worden. Zo wordt het lichaam stijver en kun je minder soepel bewegen.

Collageen hydrolysaat gebruiken helpt je lichaam de stevigheid te herstellen. Van zowel de huid, haren en nagels als soepelere spieren en gewrichten.

Hoe zon, suikers en roken collageen stuk maken

Ook externe factoren beïnvloeden collageen. Teveel zonnen, suikers en roken kunnen de collageenvezels in onze huid stuk maken.

Welke collageen is er?

Collageen kan worden gemaakt uit plantaardige en dierlijke bronnen. Dierlijke collageen bronnen zijn vaak afkomstig van vis of rund. De structuur van collageen van vis is het meest vergelijkbaar met het collageen in het menselijk lichaam. De beste collageen om te gebruiken is daarom viscollageen, omdat deze het snelst wordt opgenomen in het lichaam.

Welke collageen types zijn er?

Er zijn verschillende types collageen. De eerste drie types collageen zijn daarbij het belangrijkst.

  • Collageen type 1 bevindt zich vooral in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, bindweefsel, gewrichtsbanden, pezen en bloedvaten.
  • Collageen type 2 in gewrichten, tussenwervelschijven, ribben, neus, strottenhoofd en luchtpijp
  • Collageen type 3 in huid, bloedvaten en weefsels voor wondherstel

Type 1 collageen omvat 90% van het collageen in ons lichaam. Afhankelijk van de afkomst van collageen bevat een collageen product dus bepaalde typen collageen. Zo bevat rundercollageen type 1 en 3 collageen, belangrijk voor de groei en herstel van de botten pezen en huid. Viscollageen bevat voornamelijk collageen type 1, daarnaast bevat viscollageen hydroxyproline. Dit aminozuur is een belangrijk onderdeel van de huid, de wanden van bloedvaten en andere bindweefsels.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een aantal aminozuren kan een mens zelf aanmaken. De aminozuren die we niet zelf aan kunnen maken zijn essentiële aminozuren genoemd en moeten we uit onze voeding halen. Essentiele aminozuren komen veel in dierlijke eiwitbronnen voor, nauwelijks in plantaardige eiwitbronnen. We moeten essentiële aminozuren dus halen uit vlees, vis en eieren. Collageen is een eiwit met 18 aminozuren. Het bevat proline, glycine en hydroxyproline. Glycine, proline en hydroxyproline (Hyp) dragen bij aan 57% van de totale aminozuren (AA’s) in collageen, wat een derde van alle eiwitten in dieren uitmaakt. Als het meest voorkomende eiwit in het lichaam is collageen essentieel voor het handhaven van de normale structuur en sterkte van bindweefsel, zoals botten, huid, kraakbeen en bloedvaten.

Collageen en elastine

Collageen bevindt zich in de huid.  De bovenste laag van de huid is de opperhuid (epidermis), waar de huidcellen zich bevinden. Daaronder zit de lederhuid (dermis) en het onderhuids bindweefsel (hypodermis). Hier bevinden zich belangrijke onderdelen van je huid, zoals bloedvaten en haarzakjes. Daar tussen zit veel elastine en collageen. Elastine is een eiwit dat zorgt voor de elasticiteit van de huid. De lederhuid bestaat uit ongeveer 30% collageen. Collageen en elastine samen zorgen voor de stevigheid, soepelheid en elasticiteit van de huid. 

Collageen crème, werkt dat?

Er zijn veel crèmes met collageen die beloven de huid te verstevigen en collageenvezels beloven te bevatten. Deze collageen crèmes kun je beter niet gebruiken, omdat deze niet kunnen werken. Collageen is te groot om de huid te passeren en kan daarmee niet opgenomen worden. Ook crèmes die de beschermende laag van de huid kapot maken om de opname te verbeteren, zorgen er niet voor dat het collageeneiwit kan worden opgenomen in het bindweefsel. Het is daarom beter om collageen in te nemen door voeding.  

Voor wie is collageen geschikt?

Collageen is voor iedereen geschikt en voor iedereen nuttig. Het helpt gezonde haren en nagels te behouden. Collageen helpt daarnaast de hydratatie en stevigheid van de huid te verbeteren.

Wat is viscollageen?

Viscollageen is een poeder van 100% natuurlijk collageen, gemaakt van de huid en graat van kabeljauw. Het is een natuurlijk supplement, zonder toevoegingen. Het product is afkomstig van duurzaam wild gevangen kabeljauw, die geen enkele behandeling, antibiotica of GMO heeft ondergaan. Natuurlijk en duurzaam, goed voor het milieu en goed voor jou.

Waarom een hydrolysaat?

Het viscollageen supplement is een makkelijk opneembaar hydrolysaat. Hydrolysaat betekent dat de eiwitten gedeeltelijk zijn afgebroken en daardoor sneller door het lichaam worden opgenomen. Viscollageen is makkelijk te mengen en snel opneembaar in het lichaam.

Welke herkomst heeft de kabeljauw?

Ons viscollageen is 100% natuurlijk en afkomstig van Atlantische kabeljauw, duurzaam gevangen rond IJsland. De Atlantische kabeljauw bestanden in de zee zijn erg goed. Kies je voor viscollageen dan ben je verzekerd van een duurzaam product en maak je een duurzame keuze!

Wat is rundercollageen?

Rundercollageen is afkomstig van de huid en beenderen van runderen. Rundercollageen wordt het meest gebruik in collageen supplementen. Wanneer runderen zijn verwerkt voor vleesproducten dan worden de huiden gebruikt om collageen eiwitten (gelatine) van te maken. Het collageen wordt behandeld met enzymen die ook wel proteasen of peptidasen worden genoemd. Dit wordt gedaan om het collageen makkelijker opneembaar te maken.

Wat is het verschil tussen rundercollageen en viscollageen?

Rundercollageen is afkomstig van runderen. Viscollageen is afkomstig van vis. De werkzaamheid van beide in ons lichaam verschilt niet veel van elkaar. Collageen helpt gezonde haren en nagels te behouden. Ook verbetert het de hydratatie en stevigheid van de huid. Maar viscollageen komt meer overeen met menselijk collageen, daarom wordt viscollageen sneller opgenomen in ons lichaam. Ook wijzen studies uit dat de collageen peptiden uit viscollageen nog iets kleiner zijn dan de peptiden die afkomstig zijn uit rundercollageen. Dit komt de opneembaarheid ten goede. Lees hier meer over.

Welke collageen kan ik het best kiezen?

De werkzaamheid van runder en viscollageen verschilt niet veel met elkaar. De structuur van collageen van vis is het meest vergelijkbaar met menselijk collageen. De beste collageen om te gebruiken is daarom viscollageen, omdat deze het snelst wordt opgenomen in het lichaam. Daarnaast is viscollageen duurzamer dan rundercollageen. Kies je voor viscollageen dan ben je verzekerd van een duurzame en snel opneembare collageen.

Waarom viscollageen gebruiken?

Er is onderzoek gedaan naar de resultaten van viscollageen die de volgende resultaten lieten zien:

  • Gezondere huid. Viscollageen liet in onderzoek zien dat het kan helpen bij het verbeteren van de vochtigheid van de huid en daarmee helpt het ook tegen de schadelijke effecten van UV-straling in zonlicht. Lees hier meer over.
  • Minder rimpelvorming. Het gebruik van viscollageen kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid en daarmee rimpelvorming tegengaan. Zo wordt de huid weer stevig en soepel.
  • Werking als antioxidant. Viscollageen bevat eiwitdeeltjes die als antioxidant kunnen werken. Antioxidanten kunnen schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren en gaan celveroudering tegen. Lees hier meer over.

Viscollageen bestel je gemakkelijk voor een lage prijs online

viscollageen-poeder

Wat collageen productie stimuleert  

Uit onderzoek blijkt dat we met zekerheid kunnen zeggen dat vitamine C de collageenaanmaak stimuleert. Vitamine C is een antioxidant en kan daarmee vrije radicalen bestrijden. Ook helpt vitamine C bij de aanmaak van collageen en geeft stevigheid aan de huid. Bij gebrek aan vitamine C kan collageen niet goed worden opgebouwd in het bindweefsel.  

Uit een ander onderzoek blijkt dat ook vitamine A de huidstructuur verbetert. Vitamine A kan de celvernieuwing namelijk stimuleren. Daarnaast kan het stoffen die collageen afbreken remmen.

Gery Mazereeuw
Gery Mazereeuw

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *