Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Is Gelatine Halal? – En Collageen dan?

Is gelatine uit collageen halal of haram? Gelatine en collageen hebben alles met elkaar te maken. Maar wat precies? Dat lees je in deze blog!

In deze blog behandelen we de volgende onderwerpen:

 1. Gelatine is afkomstig van collageen
 2. Is gelatine halal? Om die vraag te beantwoorden onderzoeken we collageen
 3. Collageen vinden we in mensen, varkens, runderen en vis
 4. Waar wordt gelatine voor gebruikt?
 5. Waar wordt collageen voor gebruikt?

We geven de antwoorden alvast in het kort:

 • Gelatine uit varken is haram.
 • Gelatine geslacht uit rund is halal, indien geslacht volgens de islamitische wet.
 • Collageen als supplement (poeder) uit vis zoals schol, kabeljauw en pollack is halal.
 • Collageen als supplement uit islamitisch geslacht rund is halal.

Benieuwd naar de onderbouwing van deze argumenten? Lees hieronder de uitvoerige uitleg.

Wat is gelatine?

Gelatine komt uit collageen. Het is een eiwitproduct dat wordt bereid door hydrolyse van collageen. Hydrolyse betekent dat een chemische verbinding gesplitst wordt. Samengevat: Hydrolyse van collageen levert gelatine op.

Waar wordt gelatine voor gebruikt?

Gelatine wordt in veel producten gebruikt, zelfs in fotografische materialen bijvoorbeeld. Verder is gelatine voornamelijk te vinden in:

 • Voeding: In snoepjes en in nagerechten, zoals gelatinepudding en gummy snoepjes. Verder in bakkerijproducten en veel soorten drop.
 • Zachte en harde capsules voor geneesmiddelen en cosmetische producten, denk aan badparels.
Foto: Alexas_Fotos

Waar komt collageen vandaan?

Gelatine voor voeding en supplementen is meestal afkomstig van collageen van huiden en botten van varkens, kalveren, gevogelte of vis.
Collageen is een lijmvormend eiwit in het menselijk lichaam. Gewrichten, botten en spieren et cetera bestaan uit collageen. Naast menselijk collageen is er ook dierlijk collageen. Daarover lees je meer in ons blog: wat is collageen?

Hoe wordt gelatine uit collageen gehaald?

Om te antwoorden of gelatine halal is, moeten we eerst weten waar collageen vandaan komt en hoe vervolgens gelatine gemaakt wordt.
Gelatine komt dus uit collageen. Daarbij worden huiden en beenderen van vooral zoogdieren langdurig laten weken/trekken in heet water. Net zoals je een bouillon kan trekken voor soep. Tijdens het proces lossen de oplosbare delen op. Wat overblijft wordt gefilterd, ingedikt en gedroogd. Daarna wordt het overblijfsel vermalen tot een fijn poeder.

Is gelatine uit collageen halal?

De uitleg van geleerden is verschillend. Sommigen melden dat de substantie verandert bij het winnen van gelatine uit dieren die haram zijn. Er zou dan een chemische reactie plaatsvinden die voor een chemische verandering zorgt. Omdat de samenstelling van gelatine uit collageen van een varken dusdanig verandert, zou het wel halal worden. Anderen geleerden zeggen dat de structuur van gelatine uit collageen te weinig verandert, want het wordt er immers alleen als een bouillon ‘uitgetrokken’. Als je twijfelt is het daarom wellicht beter om gelatine / collageen te nemen uit dieren die halal zijn.

Samengevat:

 • Gelatine van rund geslacht volgens islamitisch ritueel is halal. Ook collageen van huiden van niet ritueel geslachte dieren, maar wel een behandeling hebben gekregen worden halal. Bron
 • Gelatine uit collageen van varken is haram. Het nuttigen van producten waar dit soort gelatine in zit is niet toegestaan.
Foto: Daniel Perrig

Is gelatine altijd dierlijk?

Gelatine is nagenoeg altijd afkomstig van dieren. Er zijn wel vervangers die van zeewier worden gemaakt.

Gelatine eten of collageen als supplement

Er zijn artikelen te vinden van mensen die gelatine als poeder eten. Daarbij worden gezondheidseffecten van collageen door elkaar gehaald met argumenten om gelatine te nemen. Dat is volgens ons lastig, want gelatine is immers een extractie van collageen.

Om verwarring te voorkomen focussen we in dit artikel dus verder op collageen.

Waar wordt collageen voor gebruikt?

Collageen is dus een belangrijk bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Het wordt gebruikt in:

 • Cosmetica: Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in plastische chirurgie. Ook wordt collageen gebruikt in shampoo om het haar voller te laten lijken.
 • Collageensupplementen als poeder of capsules: In ons lichaam wordt collageen aangemaakt. Maar na ons vijfentwintigste levensjaar kan het lichaam dit steeds minder goed aanmaken. Ook teveel zon, suikers en roken kunnen de collageenvezels stuk maken. Om dit aan te vullen gebruiken mensen collageen supplementen.
collageen-poeder

Is collageen halal?

De meeste soorten vis zijn halal. Collageen wordt gemaakt uit de graat en huid van schol, kabeljauw, pollack etc. Bron. Dit zijn zeevissen die zwemmen in zout water en schubben hebben.

 • Collageen uit vis is dus wel halal.
 • Er bestaat ook collageen uit rund. Daarbij moet het rund ritueel geslacht zijn. Op die manier is collageen uit rund ook halal.

Zijn alle soorten vis halal?

Volgens deze interpretatie zijn bijna alle soorten vis halal. Bron Uitzonderingen zijn kikkers, krokodillen, zeeslangen, otters en schildpadden etc.

Is collageen koosjer?

We richten ons daarbij op collageen uit vis. Daarbij geldt dat vis vinnen en zichtbare schubben moeten hebben. Paling, meerval, kreeft et cetera is dus niet koosjer. Viscollageen wordt gemaakt uit de graat en huid van schol, kabeljauw, pollack et cetera. Dit zijn zeevissen die vinnen en schubben hebben.

 • Collageen uit vis is dus wel koosjer. Bron
 • Er bestaat ook collageen uit rund. Dat is een evenhoevig herkauwend zoogdier en is dus een rein dier. Collageen is dus wel koosjer als dit afkomstig is van runderen die volgens de kasjroet geslacht zijn.

Halal collageen poeder online bestellen?

Wij bieden halal collageen poeder. Het is afkomstig van Atlantische kabeljauw. Bekijk de reviews bij ‘Viscollageen poeder’ als referentie. Verder ontvangt u tijdelijk 10% korting bij inschrijving op de nieuwsbrief.

viscollageen-poeder

Hoofdafbeelding bij dit blog van: Elias Shariff – Falla Mardini

Laurie Ras
Laurie Ras

Functie
Ik ben voedingsdeskundige en oefentherapeut. Samen met mijn man, Albert, heb ik Viscollageen opgericht. Ik heb een tijdje oefentherapie gegeven in de praktijk van mijn vader, Van Urk Voeding en Gezondheid. Omdat Viscollageen ging groeien ben ik daarmee gestopt, maar mijn kennis hiervan komt goed van pas bij het adviseren van onze klanten. In mijn dagelijkse werkzaamheden verwerk ik de bestellingen en doe ik de klantenservice.
Opleiding
- Hbo Voedingsdeskundige /
- Hbo Oefentherapie Cesar /
- Cursus sportoefentherapie
Ervaring met viscollageen
Na mijn bevalling heb ik viscollageen gebruikt voor mijn herstel en om aan te sterken. Ik gebruik het niet dagelijks, maar wel na het sporten. Toen ik in de praktijk nog patiënten behandelde, zag ik dat klanten met verschillende klachten terug bleven komen voor viscollageen. Het wordt met name als beautyproduct geprofileerd, maar ik krijg regelmatig berichten van mensen die het voor hun gezondheid gebruiken. Ik vind het fijn om mensen echt te kunnen helpen.
Favoriet product
De sinaasappelsmaak vind ik lekker in een glas water. Ik heb ook een tijdje naturel gebruikt, dat deed ik door mijn yoghurt. Ik ben persoonlijk fan van de combinatie viscollageen en spirulina. Dit supplement bevat veel mineralen die belangrijk zijn voor je herstel in de context van sport en beweging.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *