Is gelatine uit collageen halal of haram? Gelatine en collageen hebben alles met elkaar te maken. Maar wat precies? Dat lees je in dit blog.

We behandelen het volgende:

 1. Gelatine is afkomstig van collageen
 2. Is gelatine halal? Om die vraag te beantwoorden onderzoeken we collageen
 3. Collageen vinden we in mensen, varkens, runderen en vis
 4. Waar wordt gelatine voor gebruikt?
 5. Waar wordt collageen voor gebruikt?

We geven de antwoorden vast in het kort:

 • Gelatine uit varken is haram
 • Gelatine geslacht uit rund is halal, indien geslacht volgens de islamitische wet
 • Collageen als supplement (poeder) uit vis zoals schol, kabeljauw en pollack zijn halal
 • Collageen als supplement uit islamitisch geslacht rund is halal

Voor de onderbouwing van deze argumenten vragen we u mee te lezen.

Wat is gelatine?

Gelatine komt uit collageen. Het is een eiwitproduct dat wordt bereid door hydrolyse van collageen. Hydrolyse betekent dat een chemische verbinding gesplitst wordt.
Samengevat:
Hydrolyse van collageen levert gelatine op.

Waar wordt gelatine voor gebruikt?

Gelatine wordt zelfs gebruikt in fotografische materialen gebruikt. Maar verder voornamelijk in:

 • Voeding: In snoepjes en in nagerechten zoals gelatinepudding en gummy snoepjes. Verder in bakkerijproducten en veel soorten drop.
 • Zachte en harde capsules voor geneesmiddelen en cosmetische producten. Denk aan badparels.
Foto: Alexas_Fotos

Waar komt collageen vandaan?

Gelatine voor voeding en supplementen is meestal afkomstig van collageen van huiden en botten van varkens, kalveren, gevogelte of vis.
Collageen is een lijmvormend eiwit in het menselijk lichaam. Gewrichten, botten en spieren etc. bestaan uit collageen. Naast menselijk collageen is er ook dierlijk collageen. Daarover lees je meer in ons blog: wat is collageen?

Hoe wordt gelatine uit collageen gehaald?

Om te antwoorden of gelatine halal is moeten we eerst weten waar collageen vandaan komt, en hoe vervolgens gelatine gemaakt wordt.
Gelatine komt dus uit collageen. Daarbij worden huiden en beenderen van vooral zoogdieren langdurig laten weken / trekken in heet water. Net zoals je een bouillon kan trekken voor soep. Daarbij lossen de oplosbare delen op. Wat overblijft wordt gefilterd, ingedikt en gedroogd. Daarna wordt het vermalen tot een fijn poeder.

Is gelatine uit collageen halal?

De uitleg van geleerden is verschillend. Sommigen melden dat de substantie verandert bij het winnen van gelatine uit dieren die haram zijn. Er zou dan een chemische reactie plaatsvinden die voor een chemische verandering zorgt. Omdat de samenstelling van gelatine uit collageen van een varken dusdanig verandert, zou het wel halal worden. Anderen geleerden zeggen dat de structuur van gelatine uit collageen te weinig veranderd, want het wordt er immers alleen als een bouillon ‘uitgetrokken’. Als je twijfelt is het daarom wellicht beter om gelatine / collageen te nemen uit dieren die halal zijn.


Samengevat:

 • Gelatine van ritueel islamitisch geslacht rund is halal. Ook collageen van huiden van niet ritueel geslachte dieren, maar wel een behandeling hebben gekregen worden halal. Bron
 • Gelatine uit collageen van varken is haram. Het nuttigen van producten waar dit soort gelatine in zit is niet toegestaan.
Foto: Daniel Perrig

Is gelatine altijd dierlijk?

Gelatine is nagenoeg altijd afkomstig van dieren. Er zijn wel vervangers die van zeewier worden gemaakt.

Gelatine eten of collageen als supplement

Er zijn artikelen te vinden van mensen die gelatine als poeder eten. Daarbij worden gezondheidseffecten van collageen door elkaar gehaald met argumenten om gelatine te nemen. Dat is volgens ons lastig, want gelatine is immers een extractie van collageen.

Om verwarring te voorkomen focussen we in dit artikel dus verder op collageen.

Waar wordt collageen voor gebruikt?

Collageen is dus een belangrijk bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Het wordt gebruikt in:

 • Cosmetica: Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in plastische chirurgie. Ook wordt collageen gebruikt in shampoo om het haar voller te laten lijken
 • Collageen supplementen als poeder of capsules: In ons lichaam wordt collageen aangemaakt. Maar na ons vijfentwintigste levensjaar kan het lichaam het steeds minder goed aanmaken. Ook teveel zon, suikers en roken kunnen de collageenvezels stuk maken. Om dit aan te vullen gebruiken mensen collageen supplementen.
collageen-poeder

Is collageen halal?

De meeste soorten vis zijn halal. Collageen wordt gemaakt uit de graat en huid van schol, kabeljauw, pollack (pagasius en tilapia) etc. Dit zijn zeevissen die zwemmen in zout water en schubben hebben.

 • Collageen uit vis is dus wel halal
 • Er bestaat ook collageen uit rund. Daarbij moet het rund ritueel geslacht zijn. Op die manier is collageen uit rund ook halal.

Zijn alle soorten vis halal?

Volgens deze interpretatie zijn bijna alle soorten vis halal. Bron Uitzonderingen zijn kikkers, krokodillen, zeeslangen, otters en schildpadden etc.

Is collageen koosjer?

We richten ons daarbij op collageen uit vis. Daarbij geld dat vis vinnen en zichtbare schubben moeten hebben. Paling, meerval, kreeft etc. is dus niet koosjer. Viscollageen wordt gemaakt uit de graat en huid van schol, kabeljauw, pollack etc. Dit zijn zeevissen die vinnen en schubben hebben.

 • Collageen uit vis is dus wel koosjer
 • Er bestaat ook collageen uit rund. Dat is een evenhoevig herkauwend zoogdier en is dus een rein dier. Collageen is dus wel koosjer zij afkomstig van runderen die volgens de kasjroet geslacht zijn

Halal collageen poeder online bestellen?

Wij bieden halal collageen poeder. Het is afkomstig van Atlantische kabeljauw. Bekijk de reviews bij ‘Viscollageen poeder’ als referentie. Verder ontvangt u tijdelijk 10% korting bij inschrijving op de nieuwsbrief.

viscollageen-poeder

Hoofdafbeelding bij dit blog van: Elias Shariff – Falla Mardini

Auteur Laurie Ras

Meer over Laurie Ras

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang (tijdelijk) 10% korting op je eerste bestelling