Je vingernagels vertellen veel over je gezondheid. Nagels zijn een opvallend gedeelte van de handen en dus wil je dat die er mooi en gezond uitzien.

Je nagelriemen zorgen voor constante groei van de nagels. Vitamines, calcium en eiwitten zijn nodig om je nagels gezond te houden.

Veranderen je nagels, bijvoorbeeld van vorm of kleur? Dan kan dat betekenen dat er iets aan de hand is. Daarover lees je verderop in deze blog meer.

Belangrijk is om je nagels in eerste instantie gezond te houden en ze te laten groeien. Dat kan door goede voeding en verzorging.

Wij vertellen je in deze blog 7 feiten over je nagels.

1. Als je kijkt naar je nagels en nagelriemen, wat zie je dan eigenlijk?

Grappig genoeg zijn de dode cellen het gedeelte wat je ziet van de nagel. De gezonde cellen worden van onderop naar boven gedrukt, die zijn dus voor het oog niet zichtbaar.

2. Voorkomen is beter dan genezen!

Gespleten nagels is een veelvoorkomend probleem. De voornaamste reden voor gespleten nagels is uitdroging. Als je bedenkt dat nagels meer doorlatend zijn dan je huid, dan raad je het al: nagels zijn ontzettend gevoelig. Vooral dit jaar wassen we onze handen nog vaker. Water en zeep kunnen ervoor zorgen dat je nagels uitdrogen en splijten. Een andere reden voor gespleten nagels kan ziekte of verkeerde voeding zijn.

Genoeg redenen om goed op onszelf te passen. Laten we daarom snel verder lezen.

3. Keratine

Nagels zijn voornamelijk gemaakt van keratine. Door deze stof zijn ze buigzaam en sterk.

4. Proteïne/eiwitten

Zoals je net hebt gelezen, worden nagels gemaakt van keratine. Die stof krijg je binnen door het eten van proteïne, ofwel eiwitten.

5. Gezonde voeding

Het eten van gezonde voeding is essentieel voor sterke, glimmende en gezonde nagels. Je nagels zijn een weerspiegeling van jouw gezondheid.

Voedingsstoffen die zorgen voor gezonde nagels zijn onder andere calcium, ijzer, eiwitten, zink en vitamine A en B. Bron

6. Collageensupplementen

Een supplement zoals viscollageenpoeder bestaat voor 90% uit eiwitten. Zoals je net gelezen hebt, zijn eiwitten nodig voor een gezonde levensstijl.

Collageen helpt gezonde haren en nagels te behouden. Via deze link vind je meer informatie over dit product en is het mogelijk om collageen te bestellen.

Sterke nagels - waar is collageen nog meer in te vinden

7. Vitamine C

Vlak onder je nagelriem wordt je nagel gemaakt. Vitamine C is een belangrijke vitamine die helpt om je nagelriem gezond te houden.

Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen. Die stof is op haar beurt de bouwsteen voor nagels, haar en zelfs je tanden. Bron

Bron 1
Bron 2

Van binnenuit en van buiten

We hebben net tips gelezen voor de verzorging van binnenuit. Laten we verder gaan naar de verzorging van je nagels van buitenaf.

Sterke nagels - zo krijg je ze

Verzorging

De nagels en de nagelriem zijn de twee uiterlijke onderdelen van je nagels die je kan verzorgen. Ook hier denken wij dat voorkomen beter is dan genezen.

Daarom zetten we de belangrijkste verzorgingstips op een rij.

Nagels verzorgen

Zo houd je je nagels gezond:

  • Houd de nagels kort, laat ze groeien, maar niet te lang.
  • Gebruik een vijl en vijl de nagels rond en in één richting.
  • Crème: smeer je nagels in met vochtinbrengende crème. Zo zorg je ervoor dat er voldoende vocht in de nagels blijft. Uitdroging is namelijk een reden voor broze nagels.
  • Handschoenen: draag bij het afwassen of klussen handschoenen.
  • Nagellak: ook dit kan helpen om uitdroging van de nagel te voorkomen.
  • Nagellakremover op basis van soja: in deze remover zitten geen chemicaliën die schadelijk zijn voor je huid en nagels (bijvoorbeeld aceton). Deze natuurlijke removers doen er iets langer over om de nagellak te verwijderen, maar zijn het zeker waard in de lange termijn. Als bijkomend voordeel zijn ze ook nog eens 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar, zodat de natuur er ook geen last van heeft.
Sterke nagels - voorbeeld

Nagelriemen verzorgen

De nagelriem is de overgang tussen de nagel en de vinger. Vlak onder de nagelriem wordt de nagel gevormd. De nagelriem is daarom super belangrijk. De belangrijkste tips om de nagelriem gezond te houden, zijn:

  • Afblijven. Je moet niet peuteren aan de nagelriem. Het beschermt je nagels, dus je moet er gewoon afblijven.
  • Losse velletjes mag je verwijderen. Dat kan met de hand, maar als ze gevoelig zijn, is het beter om te frezen. Frezen kun je beter door de manicure/pedicure laten doen.
  • Terugduwen. Je mag de nagelriem licht terugduwen. Doe dit niet te hard, want dan kan de onderliggende nagel bloot komen te liggen.

    Nu je weet dat nagels groeien onder de nagelriem begrijp je dat je er voorzichtig om moet gaan. Bron

Wat als je al last hebt van zwakke of gekleurde nagels?

Sterke nagels - aandoeningen nagels

Het kan zomaar gebeuren dat je nagels er niet gezond uitzien. Veel voorkomend is broze nagels. Lijken ze op één van de bovenstaande nagels, dan adviseren we een bezoek aan de pedicure, manicure en/of dokter. Heb je ook andere klachten? Twijfel er dan niet over om een bezoek aan de dokter te brengen.

Conclusie

Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.

Bron: Healthline

We hopen dat deze tips je helpen en dat je nagels je gezondheid mogen weerspiegelen. Heb jij nog tips of opmerkingen? Laat het ons weten in de reacties.

Auteur Dianne de Boer

Meer over Dianne de Boer

2 responses to “Hoe krijg je sterke nagels?

  1. Hallo Dianne,
    Mijn man slikt medicatie voor alzheimer. Ik vermoed dat hij daardoor erg broze teennagels heeft. Heb je daar nig een specifiek advies voor?
    Groet Gezina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang (tijdelijk) 10% korting op je eerste bestelling