Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Collageen in voeding? Tips met Voedingsmiddelen en supplementen

Iedereen krijgt op een zeker moment in zijn/haar leven rimpels. Ook botten en spieren worden brozer, het hoort bij ouder worden. De directe oorzaak? Het afnemen van lichaamseigen collageen.

Collageen aanvullen met gezonde voedingsmiddelen voor huid, haar en nagels

Collageen zorgt voor de elasticiteit van onze huid, de stevigheid van onze botten en is belangrijk voor nog veel meer onderdelen in ons lichaam. Gelukkig kunnen collageen weer aanvullen. Hoe? Met een aantal voedingsmiddelen die vol collageen zitten. Inslaan!

Voeding die jou collageen een flinke boost geven

Bouillon

Botten in bouillon leveren verschillende mineralen, maar het belangrijkste uit de bouillon blijft toch het leveren van het collageen. Dit komt niet alleen uit de botten, maar ook uit de huid (van vlees en kip) en het kraakbeen.

Vis

Vis bevat minder collageen dan vlees, maar de schubben bevatten weer veel collageen. Bovendien bevat vis essentiële omega 3-vetzuren en volgens onderzoek geeft inname hiervan (EPA) een mate van bescherming voor de huid tegen zonlicht. Daarnaast zou inname (van DHEA) een positief effect hebben op de huidhydratatie en vermindering van pigmentatie.

Groente en rood fruit

Groente en fruit is natuurlijk al ontzettend gezond, maar wil je jouw collageenniveau aanvullen? Kies dan voor rood fruit en rode groenten, deze bevatten veel lypopeen. Dit is een antioxidant, dat kan beschermen tegen (huid)veroudering. Producten met veel lypopeen zijn onder andere: tomaten, grapefruit, guave, chilipeper, watermeloen, frambozen en rode paprika.

Soja

Ook soja zou de collageenproductie in onze huid stimuleren. Het bevat namelijk het hormoon genisteïne, dat invloed uitoefent op de productie van collageen in onze huid.

Kiwi, aardbeien, sinaasappels en ander fruit met veel vitamine C

Verschillende studies tonen aan dat een hoge inname van vitamine C een positief effect heeft op de vermindering van rimpels. Daarnaast heeft vitamine C een bewezen correlatie en draagt het bij aan de werking van collageen in de huid. Bronnen van vitamine C zijn citroenen, kiwi’s, sinaasappels en rode paprika.

Witte kool

Ook witte kool is een must voor je collageenproductie. Het zit bomvol vitamine A, B, C, E en antioxidanten. Op je boodschappenlijstje dus!

Avocado

Avocado bevat goede vetten, vezels en veel vitamine E.  Vitamine E is een antioxidant dat helpt tegen huidbeschadigingen. Daarnaast zorgen de goede vetten voor een goede vochtregulatie en hydratatie voor de huid.

Bonen

Bonen bevatten veel zink, dat het herstellend vermogen van de huid kan ondersteunen. Zink bevordert het proces van cel vernieuwing en beschermt de cellen tegen vrije radicalen die de huid kunnen beschadigen.  

Voedingsmiddelen met zwavel

Zwavel is essentieel voor verschillende lichaamsfuncties en onderdeel van belangrijke aminozuren. Zo is de synthese van collageen afhankelijk van voldoende zwavel in het lichaam. Zo zorgt zwavel voor structuur en elasticiteit. Zwavelrijke voedingsmiddelen zijn onder andere; mosselen, paranoten, eieren en kool.


Waar zit collageen in?

Collageen een belangrijk eiwit in ons lichaam en geeft ons bindweefsel elasticiteit en stevigheid. Onze gewrichten, botten pezen, spieren, haren, nagels en huid bestaan uit collageen. Het collageen in het lichaam neemt naarmate we ouder worden geleidelijk af en zo ontstaan rimpels.

Door verschillende voedingsmiddelen kunnen we het collageen in de huid weer aanvullen en rimpelvorming verminderen. Vlees bevat veel collageen, zo ook bouillon getrokken van vlees. Vis en avocado bevatten omega 3-vetzuren die bijdragen aan hydratatie van de huid. Avocado bevat daarnaast vitamine E, dat als antioxidant beschermt tegen vrije radicalen.

Ook rode groenten als rode paprika en rood fruit, waaronder aardbeien en frambozen kunnen helpen tegen huidveroudering. Deze bevatten het antioxidant lypopeen. Rode paprika zit daarnaast bomvol vitamine C, net als citroenen, grapefruits en kiwi’s. Vitamine C heeft een positief effect op de vermindering van rimpels. Zwavelrijke voedingsmiddelen als mosselen, paranoten en eieren kunnen de aanmaak van collageen stimuleren.

De invloed van suiker op collageen

In tegenstelling tot vitamine C met een positieve invloed op de werking van collageen, heeft suiker een negatieve invloed op de werking ervan. Suiker veroorzaakt glycatie in de huid, een proces van geraffineerde suiker met eiwitten, waarbij schadelijke stoffen ontstaan. Deze stoffen kunnen eiwitten in het lichaam aantasten, dus ook de eiwitten in de huid beschadigen. Glycatie kan ontstaan als de bloedsuiker te hoog oploopt of als voedingsmiddelen worden verhit (de Maillard-reactie). De Maillard-reactie (ook wel bruinkleuring genoemd) geeft geur en smaak aan voeding, maar kan bij een te grote inname ervan, schadelijk zijn voor onze gezondheid. () https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4648888/

– Glycatie in de huid ontstaat door het proces tussen suiker en de eiwitten collageen, elastine en keratine. Zo kunnen deze eiwitten in de huid minder goed tot niet meer functioneren. Het resultaat is dat de huid zijn elasticiteit verliest en onrustiger wordt, waardoor pigmentvlekken ontstaan.
– Daarnaast voeden suikers slechte bactieren, waardoor rode vlekjes en puffy ogen kunnen ontstaan. Het gebruik van suiker laat de bloedsuikerspiegel snel stijgen en de suikers hechten zich aan het collageen in de huid. Zo wordt het collageen in de huid stijver en minder elastisch en soepel, waardoor sneller rimpels ontstaan.

Aan de slag met gezonde voeding

Zoals je in de blog hebt kunnen lezen zijn veel voedingsmiddelen al goede bronnen van natuurlijke collageen. Zo kan het voor vegetariërs en veganisten lastiger zijn om voldoende collageen binnen te krijgen, omdat zij geen dierlijke producten eten.

Daarnaast is gezond eten belangrijk voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder je collageenniveau op peil te houden uit verschillende bronnen. Ook is een constante inname van voldoende collageen nodig om de collageenlevels in je huid en lichaam op peil te houden. Een supplement kan uitkomst bieden.

Daarbij komt collageen uit vis als bron meer overeen met menselijk collageen. Daarom wordt gehydrolyseerd viscollageen snel opgenomen in ons lichaam.

Supplementen als alternatief of aanvulling?

Supplementen met collageen kunnen de niveaus in je huid weer aanvullen, mits deze op constante basis worden gebruikt. Dergelijke supplementen dienen niet als vervanging voor gezonde voeding, maar als aanvulling. Je hoeft niet bang te zijn dat je teveel collageen binnenkrijgt. Negatieve gevolgen van een hoge collageeninname zijn niet aangetoond.

Collageen recepten

Op zoek naar lekker recept om je collageen aan toe te voegen? Maak een lekker drankje met collageen poeder. Of maak een van deze heerlijke taartrecepten met collageen. Houd dat blog in de gaten, want er komen steeds meer lekkere recepten bij.

Heb jij een lekker recept met collageen? Laat het weten in de reacties hier onder

Heb jij een recept waarin je collageen verwerkt? Laat het ons weten in de reacties onder dit blog.

Dianne de Boer
Dianne de Boer

Functie
Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en therapeut bij Van Urk Voeding en Gezondheid. Hier worden ook de bestellingen van Viscollageen verwerkt. Zodoende mag ik ook een rol vervullen binnen Viscollageen als voedingsdeskundige en frontoffice-medewerker. Ik informeer en adviseer klanten bij inhoudelijke vragen over viscollageen en ik verwerk bestellingen.
Opleiding
- Bachelor Gezondheid en leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Master Psychopathologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Orthomoleculaire voedingsdeskundige /
- Orthomoleculair therapeut
Ervaring met viscollageen
Sinds ik collageen gebruik, heb ik een mooiere huid en glanzender haar. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar na onze 25ste wordt dat steeds minder. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan! We hebben veel terugkerende klanten die aangeven niet meer zonder viscollageen te willen, omdat ze er goede ervaringen mee hebben. Daarnaast geeft het nooit bijwerkingen en is het gemakkelijk in te nemen.
Favoriet product
Mijn persoonlijke favoriet is de viscollageen met sinaasappelsmaak en hyaluronzuur. De smaak is lekker en hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid. De werkzame stof acetyl-glucosamine houdt vocht vast. Ik los de viscollageen op in koud water. Het smaakt naar een milde ranja door de sinaasappelsmaak. Tijdens mijn zwangerschap gebruik ik elke dag viscollageen. Collageen zorgt namelijk voor een goede huidelasticiteit wat kan helpen om striae te voorkomen.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *