Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Whey eiwitpoeder isolaat – Zijn er Nadelen en bijwerkingen?

Whey eitwitpoeder of eiwit uit collageen, wat is het verschil? We leggen het nut van eiwitten uit, we vertellen waar ze uit bestaan en lichten toe waarom mensen extra eiwitten innemen.

Een bekende manier om extra eiwit in te nemen is de whey eiwitshake met wei-poeder.

Ter vergelijking zetten we het minder bekende collageen ernaast. Dat bestaat uit vis en is grotendeels uit eiwit opgebouwd.

Let op: whey eiwitpoeder is één van de vele. Er zijn dus veel verschillende soorten. Daarom stellen we dit artikel zo zorgvuldig mogelijk samen.

We zetten vast een aantal belangrijke punten op een rij:

Voordelen, kenmerken en gebruik van whey eiwitpoeder:

 • Melk is gemaakt van twee proteïnen: caseïne en whey. Whey proteïne kan afgesplitst worden van caseïne in melk of worden gewonnen als bijproduct bij het maken van kaas. Whey proteïne bevat negen essentiële aminozuren en is een geconcentreerde bron van proteïne / eiwit.
 • Whey eiwitpoeder is een bekend middel onder intensieve sporters, zoals bodybuilders en fanatieke krachtsporters.
 • Het helpt bij het opbouwen van spiermassa en bij het herstel van spieren. Het kan helpen bij afvallen door honger gevoel te verminderen en stofwisseling te verhogen. Bron 1, bron 2, bron 3, bron 4
 • Het bestaat meestal uit caseïne (+/- 80%) en wei-eiwit concentraat (+/- 20%).
 • Je kunt proteïne / eiwitten tot je nemen door het eten van vlees, vis, kaas, melk et cetera. De reden dat sporters whey eiwitpoeder nemen, is het gemak waarmee je een dosis eiwit kan nemen zonder veel te eten.
 • Whey is relatief goedkoop en heeft een toegankelijke smaak.

Opmerkingen bij het gebruik en nadelen van whey eiwitpoeder

 • De toegankelijkheid van whey eiwitpoeder heeft ertoe geleid dat er ontzettend veel soorten zijn. Terwijl het gebruik door steeds meer voedingsdeskundigen wordt afgeraden. In weinig gevallen wordt gebruik voorgeschreven. Bij gebruik dient dit te gebeuren onder toezicht, zoals te lezen in de pas vernieuwde publicatie over de gevaren van sommige proteïne poeders door Harvard Health Publishing, 10 april 2020 . De inhoudelijke redenen lees je verderop in dit artikel.
 • Potentiële voordelen zijn gebaseerd op eenmalige studies en de effecten over lange termijn zijn nog niet bekend. Er zijn meerdere studies nodig om definitieve conclusies te trekken.
 • Het Voedingscentrum geeft aan dat wei-poeder niet geadviseerd wordt aan recreatieve sporters.
 • Eiwitpoeder wordt vaak gemaakt van melk. We adviseren het dus niet aan mensen met lactose intolerantie.
 • Bevat melk en is dus niet geschikt voor veganisten.
 • Kan sporen van gluten bevatten.

Op de markt bestaat naast whey eiwitpoeder ook collageen poeder dat grotendeels uit eiwit bestaat.

Kenmerken Collageen uit vis en waarom wordt het gebruikt?

 • Collageen wordt gebruikt bij darmklachten, zoals obstipatie of diarree. Vanwege de lactose in whey proteïne is whey niet geschikt bij deze klachten.
 • Collageen wordt gebruikt door mensen die werk gerelateerd veel kracht gebruiken. Verder wordt het gebruikt door een brede groep, van krachtsporters tot ouderen.
 • Collageen poeder bestaat voor 90% uit eiwit. Het wordt snel opgenomen in het lichaam.
 • Collageen helpt het lichaam om stevigheid te herstellen. Zowel bij de huid, haren, nagels als spieren en gewrichten.
 • Proline in collageen herstelt de darmwand en helpt darmklachten voorkomen.
 • Collegaan wordt verder gebruikt bij pees- en gewrichtsklachten, bij overgevoeligheid voor koemelk en bij verzuringsklachten, zoals slecht herstel en stijve spieren, onrustige huid en gewrichtsklachten.
 • Collageen bevat weinig cysteïne (0%). Dit is een aminozuur die bij veel gebruik een verzurend effect kan hebben voor ons lichaam. Hierdoor kun je van collageen meer innemen dan van andere eiwitpoeders zonder dat het een verzurend effect optreedt.
 • Bevat een hoger percentage aan essentiële aminozuren zoals glycine, lysine en proline. Deze helpen ons bindweefsel te versterken.
 • Door het hogere percentage glycine en proline kan collageen helpen bij het herstellen van onze darmwand. De darmwand bestaat voornamelijk uit deze aminozuren.

Nadelen van collageen uit vis

Collageen uit vis is niet geschikt voor vegetariërs.

Wat is het verschil tussen eiwitpoeder en collageen?


Voor deze vergelijking hebben we een bekende whey eiwitpoeder met bananensmaak gebruikt.


Door de toevoeging van bananensmaak zijn er meerdere toevoegingen nodig. Het gevolg is dat deze erg lekker smaakt en gemakkelijk wegdrinkt in combinatie met water of melk.


Laten we daarom inzoomen op de toevoegingen in beide producten:

Voedingswaarde / ingrediënten per 100 gram poederWhey eiwitpoeder met bananen smaakCollageen poeder uit vis
Energie1542 kJ / 369 kcal1496 kJ / 362 kcal
Vetten3,5 g0,0 g
Waarvan verzadigde vetten0,9 g0,0 g
Koolhydraten6,2 g0,0 g
Waarvan suikers3,2 g0,0 g
Vezels0,4 g
Eiwitten78 g> 90 g
Zout0,47 g0,02 g
Bevat sporen van gluten, ei, pinda’s en notenJaNee
Bevat melkJaNee
Bevat visNeeJa
Bevat wei-eiwitJaNee
Bevat emulgatorJaNee
Bevat aromaJaNee
Bevat zonnebloemolie poederJaNee
Bevat verdikkingsmiddelenJaNee
Bevat zoetstoffenJaNee
Gebruik28 gram per 250 ml water of melk12 gram per 250 ml water, sap, yoghurt etc.
Aantal shakes per dag1-3 per dag1 per dag
PrijsOver het algemeen lagerOver het algemeen hoger

Conclusie: Er zijn nogal wat toevoegingen in whey eiwitpoeder die niet perse nodig zijn. Laten we daarom verder lezen over de effecten.

Waarom wordt er zoveel geschreven over eiwit?

Door sporters, diëtisten en voedingsdeskundigen wordt ontzettend veel geschreven en gesproken over eiwitten. En dat is logisch, want ieder mens heeft eiwitten nodig om te overleven. Gezondheid vinden we steeds belangrijker.

Laten we daarom dieper induiken op dit onderwerp.

Wat is eiwitpoeder en waarom zou je dit nemen?

Als je bijvoorbeeld veel vegetarisch eet of vijf keer per week sport, dan kan het lastig zijn om aan voldoende eiwit te komen. Je kunt ‘s morgens extra noten of zaden toevoegen aan de yoghurt, maar de kans bestaat dat je dat al doet.

Je kunt het dan ook gerichter aanpakken door het innemen van eiwitpoeder. Dat is het moment waar whey Eiwitpoeder bij mensen in beeld komt.

Dit is een foto van vloeibare zoete whey. Bron Wikipedia Commons

Wat is het whey bestandsdeel binnen de whey eiwit poeder?

De Nederlandse vertaling van whey is wei-eiwit of wei poeder. Whey is de vloeistof die overblijft nadat melk is gestold en gezeefd. Het is een bijproduct dat overblijft bij het maken van kaas of caseïne.


Whey heeft zelf een vochtige plakkerige structuur die op kauwgom lijkt. Het is in zoete en zure vorm verkrijgbaar.

Voordelen van whey eiwitpoeder

 1. Whey proteïne helpt bij gewichtsverlies: in een studie onder 158 personen werd aangetoond dat er aanzienlijk meer vetverlies was ten opzichte van de conrolegroep.
 2. Whey is een bron van eiwit die bekend staat, omdat het een van de hoogste biologische waarde heeft. Een hoge biologische waarde betekent dat er relatief veel essentiële aminozuren aanwezig zijn.

  Biologische waarde van whey: 96 of 104
  Bron 1
  Bron 2

  Biologische waarde van vis: 76

Kritiek op biologische waarde als meetmethode


We moeten eerlijk zijn dat er kritiek is op het gebruiken van biologische waarde. De kritiek is dat Whey Proteïne Isolate zo snel wordt verteerd, dat het daarom in de bloedstroom terecht komt. Met als gevolg dat de proteïne balans weinig verandert.

Nadelen van whey eiwitpoeder

 • Er zijn ontzettend veel eiwitpoeders op de markt. Om het eten van de poeders smakelijker of makkelijker te maken worden toevoegingen gebruikt. Bijvoorbeeld suiker, smaakversterkers of kleurstoffen.
 • In de trend om gezond te leven wordt gebruik aangemoedigd. Onder andere door een lage prijs. Maar is prijs een goede graadmeter?
 • Whey eiwitpoeders kunnen sporen van gluten, ei, pinda’s en noten bevatten. Ben je daar gevoelig voor, dan kan je wellicht beter op zoek gaan naar een andere bron van eiwitten.
 • In normale doses krijg je normaal gesproken geen last. Neem je teveel in, dan kan dit tot gevolg hebben:
  Maagpijn
  Kramp
  Verminderde zin in voedsel
  Misselijkheid
  Hoofdpijn
  Vermoeidheid
  Het kan acne veroorzaken

Advies

Als voedingsdeskundigen adviseren wij whey eiwitpoeder in geen geval. De voornaamste reden is dat whey proteïne isolate zo snel wordt verteerd, dat het direct in de bloedstroom terechtkomt. Het gevolg is dat de proteïne balans weinig verandert. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de lever. Bron

Dat whey eiwitpoeder niet alleen voor de lever nadelige gevolgen kan hebben, laat deze recente publicatie van Harvard Health Publishing zien. Daarbij zijn de toevoegingen van van suiker een reden tot zorg. Sommige poeders voegen tot 23 gram suiker per schep toe, terwijl andere een glas melk veranderen in een drankje met wel 1.200 calorieën. Het risico is gewichtstoename en een ongezonde piek in de suikerspiegel.

Toch zijn er voedingsdeskundigen die inname van eiwitpoeder adviseren. Laten we samen kijken waarom.

Wat is eiwit of proteïne?

Eiwit en proteïne zijn hetzelfde. Eiwit is belangrijk omdat het calorieën en aminozuren levert.

Aminozuren
Aminozuren zijn de bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken en de andere komen uit eten. Deze heten essentiële aminozuren. Volwassen mensen hebben tweeëntwintig essentiële aminozuren nodig.

Peptide
Peptide kom je misschien ook wel eens tegen en daarom leggen we dit ook kort uit. Een peptide is een molecuul dat bestaat uit aminozuren.

Calorieën
De energie die je lichaam nodig heeft wordt meestal uitgedrukt in calorieën. Een man tussen de 30 en 50 jaar met een zittend beroep heeft bijvoorbeeld rond de 2.500 kilocalorieën per dag nodig. Bij een vrouw is dat 2.000 kilocalorieën.

Die energie krijg je binnen via voeding met daarin:

Op welke manier kun je meer eiwit eten?

Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit per dag nodig.

Extra eiwit innemen kan door het eten van vis, peulvruchten, vlees, ei, zuiven en noten. Bron Voedingscentrum

Hoeveel eiwit of proteïne heb je nodig?

Richtlijnen van het Voedingscentrum voor het aantal calorieën geldt in eerste instantie voor mensen die relatief weinig bewegen.

Want sommige mensen hebben wat extra eiwit nodig:

 • Vegetariërs
 • Kinderen
 • Zwangere vrouwen
 • Vrouwen die borstvoeding geven
 • Mensen met een bepaalde aandoening of wonden
 • Krachtsporters en duursporters

Bron: Voedingscentrum

Snelle of langzame opname van eiwitten

Op eiwitten gebalanceerd binnen te krijgen, wordt gekeken naar de snelheid waarop eiwitten door het lichaam worden opgenomen.

 • Langzame eiwitten: In deze groep vallen micellar caseïne, caseinaat, eiwitten ui, ei en eiwit uit vlees. Deze worden langzaam opgenomen door het lichaam. Daarom nemen sporters bijvoorbeeld een eiwit shake voor het slapen gaan of ’s avonds.
 • Snelle eiwitten: Whey, gehydrolyseerd caseïne eiwit en soja eiwit vallen in deze groep. Het draagt bij aan snel herstel van de spieren na het sporten.

Vegan eiwitpoeder

Vegetariërs en veganisten eten geen dierlijke producten. Whey eiwitpoeder en viscollageen of rundercollageen is dus niet geschikt. Wel kunnen ze uitwijken naar spirulina uit algen. Dit product bevat plantaardige eiwitten.

Wat gebeurt er als je teveel eiwit eet?

De meeste mensen eten meer eiwit dan nodig is. Dat heeft op zich geen voor- of nadelen. Veel eiwit eten is wel slecht voor baby’s en mensen met nierproblemen.

Voordelen van eiwitpoeder (algemeen)

Eiwitpoeder in het algemeen bevat weinig overbodige calorieën, vetten en koolhydraten. Het is heel geconcentreerd en wordt snel opgenomen in het lichaam.

Collageen = eiwit

Misschien heb je eens gehoord over collageen. Dat is minder bekend, maar steeds meer in opkomst. En zoals je ziet bestaat collageen uit vis voor meer dan 90% uit eiwit.

Studies over het innemen van collageen laten het volgende zien:

Originele bron: Healthline

Voedingsstoffen die de productie van collageen versterken

Collageen speelt een belangrijke rol in ons hele lichaam, zoals je hier kunt lezen.

Van het totale aantal collagenen is 90% het type I. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen.

Heb je extra collageen nodig?

Ja, je lichaam heeft collageen nodig. Alle collageen start als procollageen. Dit procollageen wordt door ons lichaam gemaakt door twee aminozuren te combineren, namelijk glycine en proline. Tijdens dit proces wordt vitamine c gebruikt.

Je kunt je lichaam dus helpen door de volgende voedingsstoffen te eten:

 • Vitamine C
 • Proline
 • Glycine
 • Koper

Om nieuw collageen aan te maken heeft het lichaam proteïne / eiwit nodig van hoge kwaliteit en moet liefst essentiële aminozuren bevatten. De proteïnen oftewel eiwitten zijn te vinden in vlees, vis, melk, tofu etc.

Viscollageen als poeder

Het collageen poeder dat wij hier online aanbieden wordt gemaakt van vis. Dit komt het meest overeen met het collageen in het menselijk lichaam en wordt daarom beter opgenomen dan andere eiwit producten.

We beseffen dat we als aanbieder Viscollageen niet perse neutraal overkomen. Maar het gaat over jouw gezondheid en daarom proberen we het artikel objectief te schrijven.

Heb jij een aanvulling op dit artikel? Of denk je dat er onjuistheden in het artikel staan? We vinden het juist goed als jullie dit artikel delen en er discussie over voeren. Of laat je reactie achter onder dit blog. We horen graag wat jouw ervaringen zijn.

Laurie Ras
Laurie Ras

Functie
Ik ben voedingsdeskundige en oefentherapeut. Samen met mijn man, Albert, heb ik Viscollageen opgericht. Ik heb een tijdje oefentherapie gegeven in de praktijk van mijn vader, Van Urk Voeding en Gezondheid. Omdat Viscollageen ging groeien ben ik daarmee gestopt, maar mijn kennis hiervan komt goed van pas bij het adviseren van onze klanten. In mijn dagelijkse werkzaamheden verwerk ik de bestellingen en doe ik de klantenservice.
Opleiding
- Hbo Voedingsdeskundige /
- Hbo Oefentherapie Cesar /
- Cursus sportoefentherapie
Ervaring met viscollageen
Na mijn bevalling heb ik viscollageen gebruikt voor mijn herstel en om aan te sterken. Ik gebruik het niet dagelijks, maar wel na het sporten. Toen ik in de praktijk nog patiënten behandelde, zag ik dat klanten met verschillende klachten terug bleven komen voor viscollageen. Het wordt met name als beautyproduct geprofileerd, maar ik krijg regelmatig berichten van mensen die het voor hun gezondheid gebruiken. Ik vind het fijn om mensen echt te kunnen helpen.
Favoriet product
De sinaasappelsmaak vind ik lekker in een glas water. Ik heb ook een tijdje naturel gebruikt, dat deed ik door mijn yoghurt. Ik ben persoonlijk fan van de combinatie viscollageen en spirulina. Dit supplement bevat veel mineralen die belangrijk zijn voor je herstel in de context van sport en beweging.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief

2 reacties

  • De kabeljauw voor onze collageen wordt onder MSC keurmerk gevangen. Wij mogen niet dit logo op onze verpakking plaatsen, omdat ons bedrijf nog niet gecertificeerd is om dit te mogen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *