Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Rimpels verminderen en voorkomen door voeding – 5 tips

Rimpels, we zijn ze liever kwijt dan rijk. Wanneer eenmaal de kraaienpootjes tevoorschijn komen, maken we er een dagelijkse klus van om ze met crèmes, make-up of zelfs botox te verbloemen. Maar wat werkt nou écht tegen rimpels? En kunnen we ze ook voorkomen? 

Er zijn ontzettend veel cosmetica middeltjes op de markt die een egale huid zonder rimpels beloven. We geven er veel geld aan uit, maar ook de resultaten blijven uit. Wel is bewezen dat het verminderen van alcoholgebruik, smeren met zonnebrand en stoppen met roken, invloed heeft op onze huidconditie. Daarnaast speelt onze voeding en slaap een grote rol.  

Wat zijn rimpels?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ook als je gezond eet, genoeg slaapt en factor 500 smeert – krijg je rimpels. Het hoort bij het menselijk proces van ouder worden. Onze cellen worden net als ons, ook gewoon ouder. We krijgen fijne lijntjes of vouwen aan het huidoppervlak. Naarmate je ouder wordt, wordt de huid slapper en ontstaan rimpels. Dit komt omdat er minder bindweefsel, elastine en collageen wordt aangemaakt.


Wat is het verschil tussen rimpels en kraaienpootjes? 

Niet alle rimpels zijn hetzelfde en worden door dezelfde factoren veroorzaakt. Dynamische rimpels ontstaat bijvoorbeeld door beweging van onderliggende spieren. Bij goed fronsen zie je dat er lijnen tussen je wenkbrauwen ontstaan, dit zijn dynamische rimpels. Deze rimpels op je voorhoofd zijn het eerst zichtbaar en kunnen al vanaf je 25ste ontstaan. Ook kraaienpootjes zijn een voorbeeld van dynamische rimpels die vaak als eerst ontstaan. Kraaienpootjes zijn uitlopende lijntjes naast je ogen, vaak nog beter zichtbaar door lachen of dichtknijpen van de ogen.

Wat is de oorzaak van een rimpelgezicht?

Iedereen krijgt op een gegeven moment rimpels. Wel wordt het effect versterkt of versneld door externe factoren als veel blootstelling aan de zon of zonnebank, alcoholgebruik en onvoldoende vitamines. Maar ook te weinig beweging en een te weinig slaap of erfelijkheid.

Intrinsieke huidveroudering maakt volgens verschillende onderzoeken voor maar 3 tot 10% uit van de huidveroudering. De overige 90 tot 97% van externe factoren hebben we dus zelf in de hand, zoals ongezonde voeding. Stoppen zal dit het natuurlijke proces zeker niet, maar vertragen kunnen we het wel.  

Rimpels in gezicht verminderen 

Om de rimpels in ons gezicht te verminderen zijn er veel cosmeticaproducten op de markt. Toch kun je deze niet geheel tegengaan en horen ze bij ouder worden. Deze rimpels worden wel sneller zichtbaar als je: rookt, alcohol drinkt, teveel suiker eet, veel blootgesteld wordt aan zonlicht, veel stress ervaart en te weinig slaapt. Je kunt het ontstaan van deze rimpels uitstellen door gezond te eten, veel water te drinken en de juiste vitamines binnenkrijgen. We leggen je straks precies uit welke!     

Rimpels tussen wenkbrauwen verminderen

Vooral voor de rimpels tussen je wenkbrauwen geldt: voorkomen is beter dan genezen. Deze rimpels ontstaan namelijk door turen, knijpen met de ogen en moeilijk kijken. Dus ga je naar buiten en de zon schijnt? Draag een zonnebril! Ook hydrateren is hierbij de key. En met die felle zon kun je wel een crème met hoge UV factor gebruiken. 

Rimpels verminderen voorhoofd zonder botox

Ook het masseren van je gezicht om rimpelvorming te verminderen is tegenwoordig populair. Het masseren van bepaalde spieren in je gezicht stimuleert de bloedcirculatie. De fronsrimpel masseren tussen duim en wijsvinger, zorgt er ook voor dat je huid soepeler wordt en fijne lijntjes minder zichtbaar zijn. 

Wat helpt echt tegen rimpels op de bovenlip?

Er zijn een aantal trucjes om de rimpels op de bovenlip minder zichtbaar te maken. Je kunt bijvoorbeeld blush aanbrengen, nét iets hoger op de jukbeenderen – waardoor de aandacht meer op je ogen gevestigd is dan op je mond. 

Ook kun je met lippenstift en lip potlood de lippen iets voller bijtekenen, waardoor de lijntjes boven je bovenlip minder opvallen.

Rimpels onder de ogen camoufleren

Om de rimpels onder je ogen minder zichtbaar te maken, kun je make-up gebruiken. Wanneer je een foundation of concealer gebruikt, kies dan altijd voor een lichtere tint dan je natuurlijke huidskleur. Hiermee kun je de schaduw van de rimpels beter camoufleren dan met je eigen huidtint. 

Is het mogelijk om rimpels te voorkomen met voeding? 

Je voedingspatroon speelt een grote rol bij je huidconditie. Je huid veroudert natuurlijk wel, maar het kan zowel onze lichamelijke conditie, als onze huidconditie aanzienlijk verbeteren. Zo zorgt het eten van teveel suiker voor minder aanmaak van collageen in je huid. 

Te veel suikers zorgen voor een vermindering van het collageen in je huid. Hierdoor wordt je huid minder elastisch en sneller oud. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die wél goed zijn voor je huid, zoals omega 3-vetzuren, vitamine A, antioxidanten en vitamine C. Ohja en vocht natuurlijk! Deze 5 tips helpen je op weg:

  • Noten, zalm, avocado, plantaardige olie en zaden bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze werken ontstekingsremmend en zorgen ervoor dat de cellen vocht kunnen vasthouden. 
  • Wortel, pompoen, zoete aardappel, bladgroenten en lever bevatten veel vitamine A. Deze vitamine speelt een grote rol bij de gezondheid van de huid en bindweefsel.
  • Bessen, frambozen, bramen en granaatappel bevatten veel antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen. Vrij radicalen zorgen voor vervroegde veroudering en rode vlekjes in je huid.
  • Sinaasappels, citroen, paprika bevatten veel vitamine C. Deze vitamine draagt bij aan huidverbetering en stimuleert de werking en aanmaak van vitamine C. Collageen is een eiwit dat zorgt voor de stevigheid en gezondheid van de huid. Na je 25ste neemt de aanmaak van collageen en elastine in de huid af. Vitamine C helpt dit te herstellen.  
  • Hydrateren, hydrateren, hydrateren. Veel water drinken is key! Je cellen hebben vocht nodig en daarvoor moet je lichaam dat wel binnenkrijgen. 

Wat helpt het best tegen huidveroudering

Voor alle bovenstaande tips geldt: voorkomen is beter dan genezen! Zorg voor een gezond voedingspatroon met voldoende omega 3-vetzuren, vitamine A, anti oxidanten en vitamine C. Slaap voldoende, afhankelijk van jouw behoefte zo’n 7 tot 9 uur per nacht. Hydrateer je huid door voldoende water te drinken en met vochtinbrengende crème te smeren. Laat die alcohol, sigaret en suiker maar staan. En probeer af en toe bewust te ontspannen en niet te veel te stressen. 

Welke crème helpt om rimpels te verminderen

Om de rimpels in ons gezicht te verminderen zijn er veel cosmeticaproducten op de markt. De meeste anti-rimpel crèmes bevatten meestal een ultraviolette filter, antioxidant(en) en een vochtinbrengende basis. Ook worden er vaak hyaluronzuur en retinol aan toegevoegd,  een actieve stof van vitamine A dat het bindweefselvorming stimuleert. In combinatie met een vochtinbrengende stof geeft dit een zachter aanvoelende huid als resultaat. Door meer vocht in te brengen, lijken rimpels in het gezicht minder zichtbaar, maar bij het stoppen van gebruik stopt het effect ook.

Is vaseline goed tegen rimpels? 

Vaseline is een vettig bijproduct van aardolie. Het wordt gebruikt om een droge, gebarsten huid of lippen te hydrateren. Vaseline gaat inderdaad vochtverlies tegen door het vocht vast te houden in de huid, daarnaast voelt het zacht aan. Maar vaseline hydrateert de huid niet, het sluit de buitenste laag van de huid af, door het blokkeren van de poriën. Dit gaat de opbouw en versterking van cellen tegen en maakt de huid uiteindelijk alleen maar droger. De cellen in de lederhuid worden lui en produceren minder of geen collageen meer, waardoor de huid sneller veroudert. 

Bestaat er een wondermiddel?

Collageen zorgt in onze huid dus voor elasticiteit en stevigheid in de huid, doordat het water bindt. Ons lichaam maakt dit zelf aan, maar na onze 25ste steeds minder. Na 50 jaar zelfs nauwelijks meer, dit resulteert in rimpels en een slapper en dunner wordende huid. Collageen kun je ook innemen, om de hoeveelheid in je lichaam weer te herstellen. Collageen werkt dus eigenlijk als een soort wondermiddel voor je huid. Vitamine C versterkt de werking van collageen in ons lichaam weer. Een combinatie van vitamine C en collageen biedt het meeste resultaat, dit kun je hier bestellen als een schoonheidspakket.

Dianne de Boer
Dianne de Boer

Functie
Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en therapeut bij Van Urk Voeding en Gezondheid. Hier worden ook de bestellingen van Viscollageen verwerkt. Zodoende mag ik ook een rol vervullen binnen Viscollageen als voedingsdeskundige en frontoffice-medewerker. Ik informeer en adviseer klanten bij inhoudelijke vragen over viscollageen en ik verwerk bestellingen.
Opleiding
- Bachelor Gezondheid en leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Master Psychopathologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Orthomoleculaire voedingsdeskundige /
- Orthomoleculair therapeut
Ervaring met viscollageen
Sinds ik collageen gebruik, heb ik een mooiere huid en glanzender haar. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar na onze 25ste wordt dat steeds minder. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan! We hebben veel terugkerende klanten die aangeven niet meer zonder viscollageen te willen, omdat ze er goede ervaringen mee hebben. Daarnaast geeft het nooit bijwerkingen en is het gemakkelijk in te nemen.
Favoriet product
Mijn persoonlijke favoriet is de viscollageen met sinaasappelsmaak en hyaluronzuur. De smaak is lekker en hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid. De werkzame stof acetyl-glucosamine houdt vocht vast. Ik los de viscollageen op in koud water. Het smaakt naar een milde ranja door de sinaasappelsmaak. Tijdens mijn zwangerschap gebruik ik elke dag viscollageen. Collageen zorgt namelijk voor een goede huidelasticiteit wat kan helpen om striae te voorkomen.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief