Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

beschadigde of broze nagels viscollageen

Last van zwakke of broze nagels? Dit kun je eraan doen

Nagels zeggen veel over je gezondheid! Zo kunnen je nagels bijvoorbeeld ernstige problemen met je lever, longen en hart aantonen. Ook zijn er interne factoren, zoals je voedingspatroon en slaap, die meer invloed hebben dan je misschien denkt. Als je last hebt van zwakke nagels, broze nagels of andere symptomen, lees je hieronder wat ze betekenen en wat je eraan kunt doen.

Wat zijn broze nagels 

Gezonde nagels zijn soepel en sterk met een gelijkmatig van kleur. Soms kunnen gezonde nagels broos en dun worden. Dunne vingernagels worden vaak veel eerder opgemerkt dan dunne teennagels, maar zowel de nagels op je vingers als de nagels op je tenen kunnen broos en dun worden. Dunne nagels zijn zwakker en kunnen snel breken of splijten. Zo laat het bovenste laagje van de nagel los en kan deze scheuren.  

Hoe ontstaan broze of zwakke nagels

Broze en zwakke nagels kunnen ontstaan door interne of externe factoren. Interne factoren zijn bijvoorbeeld je voedingspatroon, slaaptekort en vitaminetekort. Broze nagels kunnen een gevolg zijn van een ernstig vitaminetekort. 

Ook kunnen broze nagels ontstaan door externe factoren, zoals het veel wassen van je handen, zo kunnen nagels uitdrogen. Je nagels nemen namelijk veel vocht op en worden niet altijd goed afgedroogd. Droge nagels kunnen ook ontstaan door gebruik van schoonmaakmiddelen. Door handschoenen te dragen bij het poetsen en afwassen kun je dit voorkomen. 

Wat te doen tegen broze nagels

Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine (vitamine B 8), vitamine D, calcium en/of zink. Deze vitamines en mineralen kun je halen uit eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. Ook zijn er supplementen waar je deze voedingsstoffen uit kunt halen om je nagels te verzorgen. 

Hoe kan je broze nagels sterker maken?

Ook kun je je nagels sterker maken door ze goed te verzorgen. Houd je nagels gezond door ze te laten groeien, maar niet te lang. Vijl de nagels daarnaast rond, in één richting. Smeer je nagels ook regelmatig in met een vocht inbrengende crème, om uitdroging te voorkomen. Gebruik geen agressieve nagellak, maar een zonder chemicaliën. Ook nagellakremover kan agressief werken op je nagels. Gebruik daarom nagellakremover op basis van soja, deze bevatten geen aceton dat schadelijk kan zijn voor je huid en nagels. 

Krijg ik extra broze nagels van nagellak?

Door langdurig nagellak te dragen kunnen je nagels uitdrogen. Maar niet alle nagellak veroorzaakt broze of zwakke nagels. Gebruik daarom een nagellak van goede kwaliteit, die niet hermetisch afdekt. Bovendien kan een vochtinbrengende nagellak de nagels juist sterker maken. Zoals een basecoat (een laagje dat je onder je nagellak aanbrengt als bescherming) of een nagelverharder die je nagels sterker maakt. 

Hebben broze nagels en de overgang met elkaar te maken?

Wanneer vrouwen in de overgang komen neemt de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron af. Daarnaast wordt de stofwisseling vertraagt en kan bij deze vrouwen een tekort aan calcium, kiezelzuur (silicium) en ijzer ontstaan. Deze tekorten kunnen onder andere bijdragen aan het ontstaan van broze nagels. Na verloop van tijd en de overgangsklachten afnemen, zullen ook broze nagels minder worden. 

Is er verschil tussen broze vingernagels en broze teennagels?

Je vingernagels worden blootgesteld aan andere externe factoren dan je teennagels. Zo gebruik je je vingernagels bijvoorbeeld vaker bij het schoonmaken, afwassen en bij lichamelijk werk. Je teennagels worden minder blootgesteld aan de buitenlucht, krijgen veel te verduren tijdens lichamelijke beweging en kunnen door verkeerd schoeisel bekneld raken. 

Hoe kan het dat ik slechte nagels heb?

De dikte of hardheid van je nagels is voor een groot deel genetisch bepaald. Als je vaak last hebt van broze nagels of nagels die afbreken, dan kun je daar je genen de schuld van geven. Maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen, zoals je voedingspatroon aanpassen en het goed verzorgen van je nagels. 

Wat is het beste voedingssupplement voor broze nagels?

Je nagels bestaan voornamelijk uit keratine, een vorm van eiwit. Daarom is een inname van voldoende eiwitten zo belangrijk voor je nagels. Collageen bevat de beste samenstelling van essentiele aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten. Viscollageen wordt daarbij het snelst opgenomen in het lichaam, omdat het veel meer op ons menselijk collageen lijkt dan runder of plantaardig collageen.

Gebruikers van Viscollageen merken sterkere en gezonde nagels na inname.

Hoe snel groeien nagels

Wist je dat je vingernagels sneller groeien dan teennagels? Vingernagels groeien namelijk zo’n 3 millimeter per maand, voor teennagels is dat 0,5 tot 1 millimeter per maand. Teennagels zijn ook zo’n twee keer zo dik. Ook groeien de nagels van mannen sneller dan die van vrouwen en groeien de vingernagels aan je dominante hand het snelst. 

Voeding helpt tegen broze nagels

Ook je eigen gezondheid heeft invloed op de gezondheid van je nagels. Zoals we hierboven al benoemden heeft je voedingspatroon een grote invloed op je nagels. Daarnaast kan een ernstig slaaptekort de gezondheid van je nagels benadelen. 

Zorg voor een goede gezondheid van je nagels dat je voldoende biotine, vitamine D, calcium, zink, vitamine A en ijzer binnenkrijgt. Daarnaast is voldoende eiwitten eten belangrijk. Lees meer over het krijgen van sterke nagels.

Dianne de Boer
Dianne de Boer

Functie
Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en therapeut bij Van Urk Voeding en Gezondheid. Hier worden ook de bestellingen van Viscollageen verwerkt. Zodoende mag ik ook een rol vervullen binnen Viscollageen als voedingsdeskundige en frontoffice-medewerker. Ik informeer en adviseer klanten bij inhoudelijke vragen over viscollageen en ik verwerk bestellingen.
Opleiding
- Bachelor Gezondheid en leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Master Psychopathologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Orthomoleculaire voedingsdeskundige /
- Orthomoleculair therapeut
Ervaring met viscollageen
Sinds ik collageen gebruik, heb ik een mooiere huid en glanzender haar. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar na onze 25ste wordt dat steeds minder. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan! We hebben veel terugkerende klanten die aangeven niet meer zonder viscollageen te willen, omdat ze er goede ervaringen mee hebben. Daarnaast geeft het nooit bijwerkingen en is het gemakkelijk in te nemen.
Favoriet product
Mijn persoonlijke favoriet is de viscollageen met sinaasappelsmaak en hyaluronzuur. De smaak is lekker en hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid. De werkzame stof acetyl-glucosamine houdt vocht vast. Ik los de viscollageen op in koud water. Het smaakt naar een milde ranja door de sinaasappelsmaak. Tijdens mijn zwangerschap gebruik ik elke dag viscollageen. Collageen zorgt namelijk voor een goede huidelasticiteit wat kan helpen om striae te voorkomen.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief