Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Receive marketing communications that we think you will be interested in.

Receive important information about your orders and account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

beschadigde of broze nagels viscollageen

Last van zwakke of broze nagels? Dit kun je eraan doen

Nagels zeggen veel over je gezondheid! Zo kunnen je nagels bijvoorbeeld ernstige problemen met je lever, longen en hart aantonen. Ook zijn er interne factoren, zoals je voedingspatroon en slaap, die meer invloed hebben dan je misschien denkt. Als je last hebt van zwakke nagels, broze nagels of andere symptomen, lees je hieronder wat ze betekenen en wat je eraan kunt doen.

Wat zijn broze nagels 

Gezonde nagels zijn soepel en sterk met een gelijkmatig van kleur. Soms kunnen gezonde nagels broos en dun worden. Dunne vingernagels worden vaak veel eerder opgemerkt dan dunne teennagels, maar zowel de nagels op je vingers als de nagels op je tenen kunnen om verschillende redenen broos en dun worden. Als je dunne nagels hebt, verkeren ze in een verzwakte staat en hebben ze de neiging om gemakkelijk te breken of te splijten. Broze nagels kunnen ervoor zorgen dat de nagels splijten. Splijtende nagels ontstaan doordat het bovenste laagje loslaat en je nagels scheuren. 

Hoe ontstaan broze of zwakke nagels

Broze en zwakke nagels kunnen ontstaan door interne of externe factoren. Interne factoren zijn bijvoorbeeld je voedingspatroon, slaaptekort en vitaminetekort. Broze nagels kunnen een gevolg zijn van een ernstig vitaminetekort. 

Ook kunnen broze nagels ontstaan door externe factoren, zoals het veel wassen van je handen, zo kunnen nagels uitdrogen. Je nagels nemen namelijk veel vocht op en worden niet altijd goed afgedroogd. Droge nagels kunnen ook ontstaan door gebruik van schoonmaakmiddelen. Door handschoenen te dragen bij het poetsen en afwassen kun je dit voorkomen. 

Broze nagels

Wat te doen tegen broze nagels

Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine (vitamine B 8), vitamine D, calcium en/of zink. Deze vitamines en mineralen kun je halen uit eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten. Ook zijn er supplementen waar je deze voedingsstoffen uit kunt halen om je nagels te verzorgen. 

Hoe kan je broze nagels sterker maken?

Ook kun je je nagels sterker maken door ze goed te verzorgen. Houd je nagels gezond door ze te laten groeien, maar niet te lang. Vijl de nagels daarnaast rond, in één richting. Smeer je nagels ook regelmatig in met een vocht inbrengende crème, om uitdroging te voorkomen. Gebruik geen agressieve nagellak, maar een zonder chemicaliën. Ook nagellakremover kan agressief werken op je nagels. Gebruik daarom nagellakremover op basis van soja, deze bevatten geen aceton dat schadelijk kan zijn voor je huid en nagels. 

Krijg ik extra broze nagels van nagellak?

Door langdurig nagellak te dragen kunnen je nagels uitdrogen. Maar niet alle nagellak veroorzaakt broze of zwakke nagels. Gebruik daarom een nagellak van goede kwaliteit, die niet hermetisch afdekt. Bovendien kan een vochtinbrengende nagellak de nagels juist sterker maken. Zoals een basecoat (een laagje dat je onder je nagellak aanbrengt als bescherming) of een nagelverharder die je nagels sterker maakt. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is beschadigde-nagels--1024x683.jpg

Hebben broze nagels en de overgang met elkaar te maken?

Wanneer vrouwen in de overgang komen neemt de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron af. Daarnaast wordt de stofwisseling vertraagt en kan bij deze vrouwen een tekort aan calcium, kiezelzuur (silicium) en ijzer ontstaan. Deze tekorten kunnen onder andere bijdragen aan het ontstaan van broze nagels. Na verloop van tijd en de overgangsklachten afnemen, zullen ook broze nagels minder worden. 

Is er verschil tussen broze vingernagels en broze teennagels?

Je vingernagels worden blootgesteld aan andere externe factoren dan je teennagels. Zo gebruik je je vingernagels bijvoorbeeld vaker bij het schoonmaken, afwassen en bij lichamelijk werk. Je teennagels worden minder blootgesteld aan de buitenlucht, krijgen veel te verduren tijdens lichamelijke beweging en kunnen door verkeerd schoeisel bekneld raken. 

Hoe kan het dat ik slechte nagels heb?

De dikte of hardheid van je nagels is voor een groot deel genetisch bepaald. Als je vaak last hebt van broze nagels of nagels die afbreken, dan kun je daar je genen de schuld van geven. Maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen, zoals je voedingspatroon aanpassen en het goed verzorgen van je nagels. 

Wat is het beste voedingssupplement voor broze nagels?

Je nagels bestaan voornamelijk uit keratine, een vorm van eiwit. Daarom is een inname van voldoende eiwitten zo belangrijk voor je nagels. Ook kan een voedingssupplement zoals collageen supplement uitkomst bieden. Een supplement zoals viscollageenpoeder bestaat voor 90% uit eiwit. Deze zijn nodig voor een gezonde leefstijl en gezonde nagels. Daarnaast draagt de inname van vitamine C ervoor dat collageen nog beter opgenomen wordt in het lichaam. Lees hier meer over dit product en collageen bestellen. 

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Web_gezondheid-los-600x595-1.png

Hoe snel groeien nagels

Wist je dat je vingernagels sneller groeien dan teennagels? Vingernagels groeien namelijk zo’n 3 millimeter per maand, voor teennagels is dat 0,5 tot 1 millimeter per maand. Teennagels zijn ook zo’n twee keer zo dik. Ook groeien de nagels van mannen sneller dan die van vrouwen en groeien de vingernagels aan je dominante hand het snelst. 

Voeding helpt tegen broze nagels

Ook je eigen gezondheid heeft invloed op de gezondheid van je nagels. Zoals we hierboven al benoemden heeft je voedingspatroon een grote invloed op je nagels. Daarnaast kan een ernstig slaaptekort de gezondheid van je nagels benadelen. 

Zorg voor een goede gezondheid van je nagels dat je voldoende biotine, vitamine D, calcium, zink, vitamine A en ijzer binnenkrijgt. Daarnaast is voldoende eiwitten eten belangrijk. Lees meer over het krijgen van sterke nagels.

Gery Mazereeuw
Gery Mazereeuw

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief