Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Huidveroudering door de overgang – Helpen supplementen?

Iedereen krijgt op een zekere leeftijd last van eerste tekenen van huidveroudering. Het is onvermijdelijk en hoort nu eenmaal bij ouder worden. De snelheid en de mate waarmee de huid verouderd, wordt bepaald door erfelijke en uitwendige factoren. Welke veranderingen treden op en welke invloed heeft de overgang hierop? En misschien wel belangrijker: hoe kan je kenmerken van huidveroudering in de overgang tegengaan?

Huidveroudering met rimpels tot gevolg

Wat is huidveroudering? En vanaf welke leeftijd begint het?

Huidveroudering kan al na de leeftijd van 25 jaar ontstaan. De huid wordt slapper door verlies van volume en er ontstaan fijne lijntjes en rimpels in de huid. Huidveroudering is zowel op het gezicht, als in de hals, handen en de rest van het lichaam te zien.


Fijne rimpeltjes ontstaan op het gezicht zijn vaak het eerst te zien in de ooghoeken, ook wel lachrimpels of kraaienpootjes genoemd. Ook in de wangen en bij de wond kunnen lijnen ontstaan. Door fronsen kunnen horizontale lijnen in het voorhoofd ontstaan en verticale lijntjes tussen de wenkbrauwen. Deze tekenen van huidveroudering hgaan vaak gepaard met volumeverlies en elasticiteit.

Volumeverlies is is te zien in een verslapte huid, contourverlies en hangende huid. Het afnemen van volume in het gezicht kan het uiterlijk veranderen.

Verlies van dichtheid komt het meest voor bij vrouwen na de menopauze en manifesteert zich aan de oppervlakte als een dunnere, brozere huid.

Oestrogeen hormoonlevels tijdens verschillende leeftijden. Lees hieronder verder.

De overgang (menopauze) en huidveroudering – Wat heeft dat met elkaar te maken?

Tijdens de overgang neemt de productie van het hormoon oestrogeen sterk af. Hierdoor wordt de huid droger en dunner, omdat je huid minder goed vocht kan vasthouden. Daarnaast nemen de structuureiwitten elastine en collageen aanzienlijk af. Deze zijn verantwoordelijk voor de elasticiteit van de huid. Vooral in de eerste jaren na de menopauze neemt het collageen sterk af, waardoor rimpels ontstaan. Door oestrogeenafname (het vrouwelijke hormoon), krijgen mannelijke hormonen meer de overhand, waardoor je last kunt krijgen van puistjes.

Deze gevolgen voor de huid van het oestrogeenverlies komen bovenop het natuurlijke verouderingsproces. Want vanaf ongeveer je 30e jaar is dat proces al bezig en neemt bijvoorbeeld het collageengehalte al jaarlijks af in de huid.”

Verschil in veroudering in verschillende huidlagen

Waar veroudering van de huid het eerst is te zien, verschilt per persoon. Maar veroudering ontstaat in verschillende lagen van de huid, zowel de opperhuid, als de lederhuid en onderhuidse huidlagen.

Opperhuidlagen
Wanneer je in de overgang komt, gaan cellen in de huid minder snel vernieuwen. Door een trage celvernieuwing en de afname van lipide in de opperhuidlagen, wordt de huid sneller ruw en droog. Wanneer de bovenste huidlaag veroudert is deze gevoeliger voor UV-schade. De huid kan minder goed genezen na blootstelling aan de zon. Daarnaast is de huid minder immuun tegen huidinfecties en genezen wondjes minder snel.

Afname van collageen in lederhuid
Vanaf de leeftijd van 25 jaar neemt ons lichaamseigen collageen af. De structuur van de huid wordt aangetast en er kunnen zich rimpels vormen. De huid is minder elastisch en kan daardoor sneller beschadigd raken en haarvaten worden minder doorbloed. Minder doorbloeding betekent een minder efficiënte afgifte van voedingsstoffen en zuurstof, waardoor de huid de jonge roze gloed verliest.

Onderhuidse huidlagen
In de diepere lagen wordt minder vet opgeslagen in de huidlagen. Zo ontstaat volumeverlies in de huid, dit leidt tot diepe rimpels, holle wangen en slechte wondgenezing.

Huidveroudering in huidlagen

Wat heeft invloed op huidveroudering?

Is koffie goed of juist slecht voor de huid?

Eén van de eigenschappen van cafeïne in koffie is dat het vocht opneemt, het zou de huid dus kunnen uitdrogen. In praktijk valt dit gelukkig mee. Zolang je elke dag niet meer dan 3 a 4 kopjes koffie drinkt is de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt niet zo hoog dat het uitdroging kan veroorzaken. Geniet dus van je koffie, maar met mate.

Koffie is daarnaast een bron voor antioxidanten, deze beschermen de cellen en weefsels in onze huid tegen allerlei kwalen.

Hoe schadelijk is de zonnebank?

UV-stralen die de huid binnendringen, kunnen het bindweefsel beschadigen en de collageen en elastine in de huid aantasten. Door blootstelling aan zonlicht gaan pigmentcellen meer pigment aanmaken om de huid te beschermen, waardoor ouderdomsvlekken ontstaan.

Welke voeding speelt een rol?

Een gezond voedingspatroon heeft een grote invloed op de huid. Zo speelt vitamine A (retinol) als antioxidant een grote rol in bescherming tegen vrije radicalen, die mede verantwoordelijk zijn voor huidveroudering. Vitamine A vind je in vlees, vis, melk(producten), ei en pro-vitamine A in wortel, pompoen en groene bladgroentes)


B-vitamines zijn water oplosbaar en hebben daarmee een positieve werking op de vocht regulatie in de huid. Zo helpen ze bij de vermindering van rimpels en beschermen ze de huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling.

Vitamine C (ascorbinezuur) ondersteunt de werking collageen en beschermt als antioxidant tegen huidschade.

Roken en alcohol

Door regelmatig alcohol te drinken droogt je huid flink uit. Alcohol onttrekt vocht, waardoor de huid geen vitamines en mineralen kan opnemen en meer tijd nodig heeft om te herstellen. Bovendien wordt de productie van collageen verminderd.

Kan je huidveroudering tegengaan? Of wat helpt?

Vanaf onze 25ste neemt ons lichaamseigen collageen af. De structuur van de huid wordt aangetast en rimpels ontstaan De huid is minder elastisch en kan daardoor sneller beschadigd raken en haarvaten worden minder doorbloed. Minder doorbloeding betekent een minder efficiënte afgifte van voedingsstoffen en zuurstof, waardoor de huid de jonge roze gloed verliest.

De hydratatie van onze huid is mede afhankelijk van de hoeveelheid collageen. Collageen bindt namelijk water. Hoe meer collageen ons lichaam bevat, hoe meer water het vasthoudt. En een goed gehydrateerd lichaam blijft langer soepel en jong.

Gelukkig kun je je lichaamseigen collageen aanvullen. Gebruik daarvoor collageen van vis, deze komt in structuur het meest overeen met menselijk collageen. Daarnaast wordt gehydrolyseerde collageen sneller opgenomen in het lichaam. Het collageen is enzymatisch afgebroken en opgesplitst in kleine ketens aminozuren. Zo wordt collageen sneller en effectiever door je lichaam opgenomen.

Collageen voor huidveroudering

Kan de verouderde huid herstellen?

Als de huid begint te verouderen, proberen we vaak zoveel mogelijk maatregelen te nemen om dit proces tegen te gaan. Door te stoppen met roken, alcohol en overmatig zonnen kun je het iets verminderen. Net als het innemen van vitamine C en antioxidanten in groente en fruit. Maar het proces tegengaan kan niet, omdat het een natuurlijk proces is en lichaamseigen collageen elk jaar met zo’n 1% afneemt.

Door dagelijks collageen te gebruiken, kun je het natuurlijke verouderingsproces van de huid tegengaan. Vitamine C draagt op zijn beurt weer bij aan de werking van collageen. Daarnaast speelt hyaluronzuur een grote rol voor de huid.

Wat zijn de beste supplementen en vitamines tegen huidveroudering?

Er zijn geen wondermiddeltjes als tabletten of een crème die rimpels laat verdwijnen. Wat wel kan helpen is het voeden van je huid van binnenuit.

Visolie bevat omega 3-vetzuren: docosahexaeenzuur (DHA) en Eicosa-pentaeenzuur (EPA). EPA heeft een bewezen effect op de huid en een belangrijke rol in het anti-verouderingsproces. Zonlicht veroudert de huid, maar EPA kan dit proces remmen. Bovendien dragen deze goede vetzuren bij aan de hydratatie van de huid en verminderen ze ontstekingen die kunnen zorgen voor hyperpigmentatie, oneffen huid, acne en psoriasis. Vegan omega 3 capsules van algenolie shop je hier.

Ook spelen vitamines een belangrijke rol tegen huidveroudering. Vitamine C draagt bijvoorbeeld bij aan de werking van collageen dat structuur geeft aan de huid. Daarnaast is vitamine C (naast vitamine E) een antioxidant die vrije radicalen tegengaan, vrije radicalen zijn agressieve stoffen die de cellen en weefsels in de huid kunnen beschadigen. Antioxidanten zijn te vinden in groenten als broccoli, boerenkool, bieten, tomaten, en fruit als zwarte bessen, frambozen, aardbeien en rode bessen.

Welke huidbehandeling werkt echt?

 • Microneedling is een gezichtsbehandeling waarbij met een naald hele kleine wondjes in de huid worden gemaakt, waardoor een serum met werkzame stoffen beter opgenomen wordt in de huid.
 • Door een peeling wordt de aanmaak van collageen en elastine in de huid gestimuleerd en de celdeling geactiveerd. Een peeling is geschikt als boost behandeling voor de huid. Of het behandelen van poriën, pigmentvlekken, zonschade, rimpels, verslapte huid en acne.
 • Huidtherapie door een huidtherapeut kan helpen bij het behandelen van huidproblemen of veroudering. Een huidtherapeut is specialist als het gaat om de gezondheid van de huid en kan je advies op maat geven.
 • Injectables zoals fillers en botox kunnen de rimpels en fijne lijntjes opvullen. Het effect hiervan is echter wel tijdelijk en zal met enige tijd weer verminderen en opnieuw moeten worden toegediend.

Microneedling tegen huidveroudering

Toegankelijke start: Viscollageen met collageen en hyaluronzuur. Versterking van binnenuit

Wil je starten met een effectief supplement dat wél werkt tegen huidveroudering? Probeer Viscollageen met hyaluronzuur, voor versterking van de huid van binnenuit. Mét toegevoegd hyaluronzuur, voor hydratatie en volume van de huid. Daarnaast draagt vitamine C bij aan de werking van collageen in de huid en versterkt het de huid van binnenuit. Viscollageen met hyaluronzuur en vitamine C, bekijk het product hier.

Viscollageen met hyaluronzuur en vitamine C

Dianne de Boer
Dianne de Boer

Functie
Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en therapeut bij Van Urk Voeding en Gezondheid. Hier worden ook de bestellingen van Viscollageen verwerkt. Zodoende mag ik ook een rol vervullen binnen Viscollageen als voedingsdeskundige en frontoffice-medewerker. Ik informeer en adviseer klanten bij inhoudelijke vragen over viscollageen en ik verwerk bestellingen.
Opleiding
- Bachelor Gezondheid en leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Master Psychopathologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Orthomoleculaire voedingsdeskundige /
- Orthomoleculair therapeut
Ervaring met viscollageen
Sinds ik collageen gebruik, heb ik een mooiere huid en glanzender haar. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar na onze 25ste wordt dat steeds minder. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan! We hebben veel terugkerende klanten die aangeven niet meer zonder viscollageen te willen, omdat ze er goede ervaringen mee hebben. Daarnaast geeft het nooit bijwerkingen en is het gemakkelijk in te nemen.
Favoriet product
Mijn persoonlijke favoriet is de viscollageen met sinaasappelsmaak en hyaluronzuur. De smaak is lekker en hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid. De werkzame stof acetyl-glucosamine houdt vocht vast. Ik los de viscollageen op in koud water. Het smaakt naar een milde ranja door de sinaasappelsmaak. Tijdens mijn zwangerschap gebruik ik elke dag viscollageen. Collageen zorgt namelijk voor een goede huidelasticiteit wat kan helpen om striae te voorkomen.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief

2 reacties

 1. Vraag ik heb extreem last van de overgang welke viscologeen zou ik kunnen nemen ..hebben jullie advies .groetjes Geertje

  • Hoi Geertje,

   Probeer Viscollageen met hyaluronzuur, voor versterking van de huid van binnenuit. Mét toegevoegd hyaluronzuur, voor hydratatie en volume van de huid. Daarnaast draagt vitamine C bij aan de werking van collageen in de huid en versterkt het de huid van binnenuit.

   Groetjes, Laurie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *