Gewrichtspijn kan erg vervelend zijn. Deze klachten kunnen ontstaan door het maken van een verkeerde beweging, zware belasting of door intensief sporten. Daarnaast kunnen chronische aandoeningen blijvende gewrichtsklachten veroorzaken als artrose, reumatoïde artritis en andere ontstekingen aan de gewrichten. Van deze aandoening is geen genezing door medicijn bekend, maar er zijn wel middelen die klachten kunnen verlichten.

Heeft gewrichtspijn te maken met de overgang?

Tijdens de overgang gebeurt er veel in het vrouwelijk lichaam. Zo daalt het hormoon oestrogeen, dat de veroudering van de huid versnelt. Maar hoe werkt dat precies? Oestrogeen heeft invloed op de collageenaanmaak in ons lichaam. Doordat ons vermogen voor eigen collageenaanmaak afneemt, vermindert de hydratatie en doorbloeding van het kraakbeen, de spieren en gewrichten. Hierdoor kunnen gewrichten minder soepel bewegen en ontstaat er meer wrijving, waardoor de gewrichten pijnlijk kunnen aanvoelen.

Is er een behandeling?

De gewrichtsklachten kunnen na de overgang verdwijnen, maar er kan ook schade aan de gewrichten ontstaan. Om permanente schade aan de gewrichten zoveel mogelijk te voorkomen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

 • Regelmatig bewegen is erg gezond, maar ook voor soepele gewrichten erg belangrijk. Probeer in beweging te blijven door matig intensieve bewegingen zoals wandelen.
 • Daarnaast is een goede lichaamshouding belangrijk, zodat spieren en gewrichten niet verkrampt en pijnlijk vast komen te zitten. Zit rechtop, rug recht en schouders ontspannen.
 • Zorg voor voldoende (nacht)rust, zowel lichamelijk als geestelijk.
 • Voeding met veel suiker, alcohol en cafeïne kunnen pijn aan de gewrichten verergeren.
 • Voeding met fyto-oestrogenen kan helpen bij de oestrogeenaanmaak. Soja bevat bijvoorbeeld fyto-oestrogenen, plantaardige stoffen die sterk lijken op het hormoon oestrogeen.
 • Ook kan een massage verlichting van de pijn geven.

Voeding tegen gewrichtspijn

Naast bovenstaande tips kan ook je voedingspatroon invloed uitoefenen op gewrichtspijn. Zo lijkt het dat sommige zuivelproducten, eieren, suiker en vlees de gewrichtspijn bij artrose patiënten zouden verergeren. Zo kun je je glaasje melk, schaaltje kwark of yoghurt en snoep beter laten staan bij erge gewrichtspijn. Vitamine C lijkt juist weer een goed effect te hebben op het verminderen van de pijn. Eet daarvoor fruit als sinaasappels, citroen, grapefruits en paprika’s.

Pijnlijke gewrichten collageen helpt

Waarom merk je gewrichtsklachten vaak in de voet, schouder en handen?

Pijnklachten aan gewrichten ontstaan vaker in de kleine gewrichten zoals de handen, polsen, schouders en enkels. Deze gewrichten gebruiken we haast de hele dag door. Bij een verkeerde houding kunnen deze gewrichten al snel stijf en beurs gaan aanvoelen. Daarnaast zijn pijnklachten bij artrose ook vaak te merken aan de vingerkootjes en polsen. Bij vrouwen komt artrose in de handen 2,6 keer vaker voor dan bij mannen. Dit zou te maken kunnen hebben met hormonale veranderingen als gevolg van de overgang. Daarnaast hebben vrouwen vaak meer beweeglijkheid in hun gewrichten.

Collageen tekort – hoe kan ik dat merken?

Zoals je hierboven kon lezen heeft het hormoon oestrogeen invloed op de collageenaanmaak in het lichaam, waardoor de doorbloeding van het kraakbeen in de gewrichten sterk vermindert. Collageen is verantwoordelijk voor verschillende processen in ons lichaam, maar na onze 25ste kan ons lichaam het steeds minder goed zelf aanmaken. Collageen is niet alleen een bouwstof van ons kraakbeen, maar ook van onze botten, spieren, huid, haar en nagels.

Waarom kiezen voor viscollageen

Door elke dag collageen te gebruiken, houd je je collageen op peil en voed je je lichaam van binnenuit. Collageen is een lichaamseigen bestanddeel van ons kraakbeen en onze gewrichten. Voeg collageen toe aan je dagelijkse routine om te zien wat het voor jou kan doen.

Er zijn verschillende soorten collageen op de markt. Zo is er rundercollageen, plantaardig collageen en viscollageen. Viscollageen lijkt het meest op het collageen van mensen en wordt daarom snel opgenomen in ons lichaam. Vitamine C heeft een bewezen ondersteunende werking van collageen. Kies voor het beste resultaat een collageenproduct met vitamine C, zoals Viscollageen met vitamine C en hyaluronzuur

Auteur Laurie Ras

Meer over Laurie Ras

2 responses to “Gewrichtspijn? Is er een natuurlijk middel tegen pijnlijke spieren en gewrichten?

 1. Vragen: hoeveel vis collageen poeder moet ik per dag gebruiken?
  Bestaan er ook grotere verpakkingen dan 300 gram?
  Is wei poeder concentraat /isolaat beter of slechter dan vis poeder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang (tijdelijk) 10% korting op je eerste bestelling