Vis is gezond, dat is algemeen bekend. Het biedt gezonde essentiële omega-3 vetzuren, wat betekent dat mensen ze via voeding binnen moeten krijgen. Vissen eten algen, die deze omega-3 vetzuren aanmaken. Om omega-3 vetzuren binnen te krijgen kun je dus zowel algenolie als visolie gebruiken, maar wat is dan de beste keuze?  

Wat is algenolie? En wat is de werking?

Algen ken je misschien van het groene goedje op vijvers. Maar dat groene goedje is eigenlijk ontzettend gezond! Algen zijn kleine plantjes die in water leven en omega-3 vetzuren kunnen maken. Algen geven deze weer door aan vette vissoorten als ze gegeten worden. Maar we kunnen omega 3 natuurlijk ook direct uit algen halen. Onderzoek toont aan dat het percentage omega 3 dat uit algen gehaald kan worden, vrijwel identiek is aan dat uit vissen (1).

Conclusie: Algenolie is daarmee een plantaardig alternatief voor visolie.

Voordelen van algenolie

Algenolie is 100% visvriendelijk en afvalstoffenvrij. De algen worden gekweekt onder gecontroleerde omstandigheden, zonder afvalstoffen en vervuilende factoren. Zo kunnen we algen van hoge kwaliteit kweken, onder de beste, natuurlijke omstandigheden en zonder hulpstoffen. De algen die wij kweken heeft als verzamelnaam Schizochytrium, dit zijn groene algen die op natuurlijke wijze omega-3 vetzuren aanmaken. Met de Algenolie van Viscollageen heb je dus de meest pure vorm van algenolie.

Waarom is algenolie gezond en waar is het goed voor?

Algenolie biedt twee soorten essentiële omega-3 vetzuren, namelijk EPA en DHA. ‘Essentieel’ betekent dat we deze kunnen we niet zelf aanmaken in ons lichaam en moeten we dus uit onze voeding halen.

Omega-3 vetzuren zijn goed voor:

 • Het gezichtsvermogen
 • De hersenen
 • Bijdrage aan een gezond triglyceridengehalte in ons lichaam
 • Bijdrage van inname van DHA tijdens de zwangerschap bij aan een goede ontwikkeling van de ogen van de foetus en bij baby’s die borstvoeding krijgen

Wat is visolie

Visolie is ook een bekende manier om omega 3 binnen te krijgen. Laten we daarom visolie en algenolie met elkaar vergelijken.

Visolie is geraffineerde olie, afkomstig van (vette) vis en bomvol essentiële omega 3 vetzuren. Deze omega 3 vetzuren worden gemaakt door algen, die de vis consumeert en dus weer doorgeeft aan ons, als we vis eten.  

Over vis wordt nog weleens gezegd dat het schadelijke afvalstoffen uit de zee kan bevatten; zoals kwik, dioxines en zware metalen. Met visolie ben je er zeker van dat je deze schadelijke stoffen niet binnenkrijgt. De olie is namelijk geraffineerd, wat betekent dat eventuele onzuiverheden uit de olie zijn gehaald. Zo wordt de olie door verhitting en afkoeling, op natuurlijke wijze gefilterd.  

Algenolie of visolie – Welke moet je kiezen?

Kies duurzaam
Algenolie wordt dus gezien als een plantaardig alternatief voor visolie. Eet je veganistisch? Dan past algenolie beter in je voedingspatroon. Toch zijn er ook duurzame opties voor het consumeren van vis en/of visolie. Afhankelijk van de afkomst van het product, de visserijtechnieken en of de olie wordt geëxtraheerd uit restproducten of juist zorgt voor een optimaal gebruik van visbestanden. Voor zowel algenolie als visolie geldt: kijk altijd goed naar de afkomst van het product.

Zoek je een bron van omega 3 met duurzame afkomst? Dan is dit een goeie keuze: Algenolie van Viscollageen

Dosis
Uit algen wordt procentueel evenveel omega 3 gehaald als uit visolie. Onderzoek toont aan dat het percentage omega 3 dat uit algen gehaald kan worden, vrijwel identiek is aan dat uit vissen (1).

Hoeveel algenolie moet ik innemen?

Vrouwen hebben 200 mg omega-3 vetzuren per dag nodig om gezond te blijven, voor mannen is dat 300 mg. Een hogere dosis van omega-3 vetzuren biedt niet meer gezondheidsvoordelen.

Waarom is algenolie nog maar zo kort een serieus alternatief voor visolie?

“Door de hoge productiekosten was het eerder nog relatief duur om algenoliecapsules te gebruiken als omega-3 bron. Tegenwoordig vindt productie steeds op grotere schaal plaats. Het kweken van de algen gebeurt onder gecontroleerde omstandigheden in een natuurlijk bassin. Door de controle op het voedsel dat de algen krijgen is algenolie vrij van PCB’s, dioxines en andere vervuilers. En als het al vervuilers bevat, zijn dit extreem lage concentraties, ver onder de EU-normen voor deze contaminanten. De kans op ophoping van afvalstoffen in het lichaam is dus ook hier niet reëel.”

Waarom is omega 3 uit algenolie zo gezond

 • DHA is goed voor het gezichtsvermogen, de hersenen en de triglyceridenspiegel. Bij een minimale inname van 250 mg DHA per dag.
 • De inname van DHA door de moeder draagt bij tot een goede ontwikkeling van de ogen van de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Bij een minimale inname van 250 mg DHA per dag.
 • De inname van DHA door de moeder, draagt bij tot de ontwikkeling van de normale hersenfunctie van de fœtus en zuigelingen die borstvoeding krijgen. Bij een minimale inname van 250 mg DHA per dag.

Is algenolie naast capsules ook beschikbaar als tabletten of vloeibare druppels?

Algenolie is er in zowel vloeibare vorm als capsules. De werking van beide vormen is hetzelfde in het lichaam. Een capsule kun je eenvoudig innemen voor of tijdens een maaltijd. Vind je het vervelend om capsules in te nemen? Dan kun je de vloeibare vorm ook eenvoudig gebruiken.
Vloeibare druppels kun je eenvoudig mengen met dranken, yoghurt of zelfs door de koffie. De algenolie heeft geen smaak, dus je proeft deze niet.   

Wat is de geur van de algenolie capsules

Over het algemeen zijn visolie en algenoliecapsules vrij van geur.

Heeft algenolie invloed op grijs haar?

Er zijn nog geen bewezen resultaten aangetoond dat algenolie grijze haren te vermindert.  

Zijn er naast voordelen ook nadelen aan algenolie?

Omega-3-supplementen worden als veilig beschouwd, maar kunnen een wisselwerking hebben met sommige medicijnen, dus het is altijd goed om vooraf met je zorgverlener te praten.

Is het geschikt voor kinderen en zwangere vrouwen?

Absoluut. Het wordt zelfs aangeraden om tijdens je zwangerschap extra aandacht te besteden aan de inname van omega 3-vetzuren (2, 3). Maar ook na de geboorte, zodat je het via de borstvoeding doorgeeft aan je baby. Ook voor kinderen is omega-3 onder andere van belang voor de ontwikkeling van de hersenen. De dosering voor kinderen is wel wat lager dan bij volwassen, en is 1 capsule per dag.

Waarom is algenolie populair als vegan of vegetarisch product?

Om aan de 200mg omega-3 vetzuren per dag te komen die de Gezondheidsraad adviseert, zou je één keer per week vette vis moeten eten. 100 gram vette vis bevat namelijk zeven keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (4). Maar als je geen vis lust of liever plantaardig eet, kan je het vervangen door een supplement. Zoals de Algenolie van Viscollageen. Deze is gezond, duurzaam en plantaardig!

Wat is de beste algenolie?

Kies voor de meest zuivere vorm van algenolie. Deze kan je hier gemakkelijk online bestellen.

Bronvermelding

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3465194/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3046737/
 3. https://www.24baby.nl/zwanger/gezondheid/omega-3-vetzuren/
 4. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/waarom-is-het-goed-om-vis-te-eten-.aspx

Laat je reactie achter

Heb je een vraag of opmerking? Laat deze achter onder dit blog.

Auteur Riekelt van Urk

Meer over Riekelt van Urk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang (tijdelijk) 10% korting op je eerste bestelling