Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Hyaluronzuur? Wat is dat? En wat doet het met je huid?

Heb je een droge, vochtarme huid? Of is het huidveroudering? Het heeft allemaal te maken met hyaluronzuur dat van nature aanwezig is in de huid, maar afneemt naarmate we ouder worden. Niet vreemd dat hyaluron als filler en crème gebruikt wordt. Maar is hydratatie van de huid ook mogelijk van binnenuit?

Als het gaat om het verzorgen van je huid van binnenuit, is collageen tegenwoordig het toverwoord. Maar er is nog een andere stof die in ons lichaam al aanwezig is, die ook een grote rol speelt in het bestrijden van huidveroudering: hyaluronzuur. Klinkt ingewikkeld? Valt mee, je spreekt het uit als hie-ja-lu-ron-zuur. Maar wat is het nou precies? En wat doet het voor onze huid?

Wat is Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een organische verbinding die samengesteld is uit lange ketens koolhydraten, die in zowel ons mensen als dieren wordt aangetroffen. Ongeveer de helft van die hyaluronzuur bevindt zich in je huid. Hier bindt het zich aan watermoleculen om vocht vast te houden en je huid te hydrateren. Bron Het werkt als een spons. Eén gram hyaluronzuur houdt tot wel zes liter vocht vast.

Geen wonder dus dat het veel in huidverzorgingsproducten en supplementen wordt gebruikt!

Hyaluronzuur (ook wel hyaluronan of hyaluronaat genoemd) is een glycosaminoglygaan, dit is een belangrijk bestanddeel van collageenrijke weefsels als kraakbeen, bindweefsel en botten. Het is een belangrijk onderdeel van de extracellulaire matrix, die stevigheid en structuur aan onze weefsels geeft.

Wat doet het voor je huid en helpt het tegen huidveroudering?

Ja. Met ‘extra’ hyaluron kun je inderdaad zorgen voor meer hydratatie en het opvullen van fijne lijntjes. Dit kan met een gezichtscrème en, heel populair tegenwoordig, met een cosmetische filler. Maar er bestaan ook steeds meer supplementen en poeders met hyaluronzuur. Zo versterk en hydrateer je je huid van binnenuit. Bron

Hyaluronzuur om de huid te hydrateren

Is het geschikt voor elk huidtype?

Het is geschikt voor elk huidtype. Het ingrediënt werkt echter het beste in een vochtige omgeving. Bij een droge huid zijn er daarom extra ingrediënten in een crème nodig om de stof zijn werk te laten doen. Deze ingrediënten kunnen een laag op de huid vormen om te voorkomen dat vocht ontsnapt. Zijn dergelijke stoffen niet toegevoegd, dan bestaat de kans dat de werkzaamheid van hyaluronzuur in de crème niet optimaal is. Bij een vette huid zijn er geen extra ingrediënten nodig door de aanwezigheid van voldoende talg.

Hyaluronzuur via de voeding innemen als een supplement of poeder is voor iedereen geschikt en niet afhankelijk van je huidtype.

Wat is de beste manier om hyaluronzuur binnen te krijgen?

Helaas neemt ons lichaamseigen hyaluronzuur steeds meer af naarmate we ouder worden. Dat is ook de reden dat een oudere huid vaak droger wordt en meer rimpels gaat vertonen. Het is dus een bekend anti-aging middel, bijvoorbeeld in fillers. Maar gelukkig kun je hyaluronzuur ook innemen om het aan te vullen.

Serum met hyaluronzuur

Een serum is soepel en lichter van textuur. Het is niet vet, zoals sommige crèmes wel kunnen zijn en laat geen plakkerig laagje achter. Een combinatie van een creme en een serum kan het beste resultaat bieden voor de huid. Een serum voegt het actieve ingrediënt toe aan de huid, en een crème beschermt de huid zodat die actieve ingrediënten ook in de huid worden vastgehouden.


Hoe gebruik je een serum met hyaluronzuur

Voor het beste resultaat kun je dus het best een serum, in combinatie met een beschermende crème.
Breng hyaluron serum àltijd aan op een vochtige huid, en liefst ook nog in een vochtige omgeving, bijvoorbeeld als je net uit de douche komt. Breng meteen daarna een hydraterende crème aan, zodat je het product het best hecht en kan intrekken in de huid.Smeren of innemen? Wat werkt het beste?

Serums met hyaluronzuur hydrateren de huid en vullen de fijne lijntjes op. Maar een grote kanttekening is hierbij wel: het effect is tijdelijk, het verdwijnt zodra je stopt met smeren. Daarnaast moet het op een vochtige huid worden aangebracht, anders werkt het effect averechts. De huid wordt dan namelijk sneller uitgedroogd.

Ook kun je het binnenkrijgen door middel van een supplement in je voeding. Zo reguleer je zelf de dosis en is de opname in je lichaam niet afhankelijk van de je huid.

hyaluronzuur in de huid
Bijschrift: Hyaluronzuur = hyaluronic acid

Filler met hyaluronzuur of injectie

Een filler is een gel in heldere vorm die in de huid wordt geïnjecteerd om de vorm en structuur van de gezichtshuid te verbeteren. De moderne fillers zijn gebaseerd op hyaluronzuur, dat erg lijkt op dat in het lichaam voorkomt. Bekende merken fillers die het bevatten zijn Restylane, Juvederm, Glytone, Belotero, Emervel en Esthelis.

Nadelen van een filler of injectie

De resultaten van een filler zijn echter niet permanent, omdat het hyaluronzuur langzaam door het lichaam wordt afgebroken. Daarnaast hebben fillers een aantal bijwerkingen, zoals roodheid, zwellingen, pijn, jeuk, blauwe plekken of stijfheid. Dit verdwijnt vaak na een paar dagen tot een paar weken. Daarnaast kan een filler de volgende bijwerkingen als grotere nadelen hebben:

 • Plaatselijke ongelijke ophopingen van het vulmateriaal (granuloomvorming)
 • Een blauwe parelmoer verkleuring op de inspuitplaatsen
 • Wanneer er per ongeluk in een bloedvat wordt gespoten, kan er een stolsel ontstaan met kleine kans op verlies van gezichtsvermogen.
 • Ook kunnen allergische reacties ontstaan omdat het zuur in de fillers niet afkomstig is van dieren.

Capsules met hyaluronzuur

Ook zijn er capsules te koop waar hyaluronzuur aan is toegevoegd. Maar daarnaast worden er in capsules vaak ook verschillende vulmiddelen toegevoegd. Het voordeel van de capsules is wel dat je met 1 capsule per dag voldoende hebt.

Creme met hyaluronzuur

Je kunt ook een crème gebruiken met hyaluronzuur. Het belangrijkste doel van deze crèmes is huidveroudering tegengaan, daarom zijn er vaak meer bestanddelen aan toegevoegd. Zo bevatten anti-aging crèmes actieve ingrediënten om aan te vullen, zoals collageen, elastine, minerale oliën en het co-enzym Q10. Daarnaast kan de concentratie per crème erg verschillen.

Kun je hyaluronzuur crème zelf maken?

Je hoeft geen dure crèmes te kopen die van alles beloven. Het bestandsdeel is ook los te koop in vloeibare vorm. Dit kun je eenvoudig mengen met je eigen dagcrème. Wel is het belangrijk dat je dagcrème beschermende ingrediënten bevat, die de hyaluron kunnen vasthouden op de huid.

Supplement met hyaluronzuur

Daarnaast zijn er supplementen op de markt. Wetenschappers hebben gezien dat een supplement met 120-240 mg hyaluron per dag al na 8 weken kan zorgen voor een vermindering van zichtbare. Het nadeel geldt hier echter wel, net als bij crèmes en injecties is dit effect is tijdelijk en stopt met innemen.

Hyaluronzuur en collageen – wat hebben die met elkaar te maken?

Collageen is naast hyaluronzuur ook een lichaamseigen stof, belangrijk voor het behouden van een jonge huid. Wat is nu het verschil tussen collageen en hyaluronzuur? Hyaluronzuur zorgt simpel gezegd voor hydratatie en volume. Collageen voor structuur en stevigheid. Je kunt de stoffen dus niet helemaal met elkaar vergelijken.

Maar wat ze wel met elkaar gemeen hebben is dat we er steeds minder zelf van aanmaken naarmate we ouder worden. Door zowel hyaluronzuur als collageen in te nemen kun je huidveroudering dus op verschillende manieren tegengaan. Wel is er meer onderzoek gedaan naar het innemen van collageen dan hyaluronzuur, waar al verschillende resultaten mee zijn aangetoond.

Lees meer in de blog: Wat is collageen?

Waar wordt het supplement van gemaakt?

Hyaluronzuur is een stof die van nature in het bindweefsel van de huid van alle levende wezens aanwezig is, zowel in de huid van mensen als van dieren. Het kan zowel synthetisch worden geproduceerd als natuurlijk geëxtraheerd worden uit bijvoorbeeld vishuiden. Het bestandsdeel uit vissenhuiden lijkt het meest op menselijk collageen en is daarom uitermate geschikt om te gebruiken. Natuurlijk en effectief!  

Helpt het tegen acne littekens?

Er is nog niet veel bekend over het behandelen van acne littekens met het bestandsdeel. Toch wordt er steeds meer mee getest en staat het bekend om zijn werking voor een verbetering van de huidstructuur. Dit komt doordat het water vasthoud en water zorgt voor volume. Kuiltjes, deukjes, en andere oneffenheden kunnen worden opgevuld en gehydrateerd door constant gebruik van hyaluronzuur in de voeding of bijvoorbeeld een hyaluronzuurfiller.

Hoeveel mg mag je per dag innemen?

Volgens onderzoeken zijn hoeveelheden van 20-40 mg hyaluron per dag voldoende voor effect op de huid. Bij collageen is 10 gram voldoende voor een effect op huidveroudering.

Is gebruik veilig tijdens de zwangerschap?

Meer dan 90% van de vrouwen ervaart tijdens de zwangerschap veranderingen in de huid. Zo krijgen sommige vrouwen last van donkere kringen onder de ogen en een drogere huid. Door een droge huid zijn fijne lijntjes en rimpels sneller en duidelijk zichtbaar. Hyaluronzuur kan hier bij helpen. Ook als je zwanger bent is het gebruik veilig. Het kan er zelfs voor zorgen dat je huid minder uitdroogt en sneller herstelt na de bevalling. Hyaluronzuur injecties en fillers orden afgeraden tijdens de zwangerschap. Houd het bij crèmes en serums met hyaluronzuur om je huid gehydrateerd en gezond te houden.

Zijn er bijwerkingen en kun je er allergisch voor zijn?

Iemand met vis en/of schaal- en schelpdierenallergie kan dit product niet gebruiken. Verder zijn er geen negatieve bijwerkingen.  

Blijvend onderzoek

Er wordt blijvend onderzoek gedaan naar de effecten van hyaluron voor de huid. We updaten dit blog daarom voortdurend.

Hyaluronzuur en collageen werkt van binnenuit

Collageen zorgt in onze huid voor structuur en stevigheid, hyaluronzuur dus voor hydratatie. Beide stoffen nemen naarmate we ouder worden af, maar kunnen we gelukkig aanvullen. Door collageen en hyaluronzuur in te nemen in onze voeding als supplement, capsule of poeder werkt het van binnenuit. Anders dan cremes of serums blijft het niet op de huid zitten, maar werkt het direct in je lichaam waar het nodig is. Probeer het uit om te zien wat het voor jou huid kan doen!

Collageen met Hyaluronzuur en Vitamine C
Bekijk product

Ervaringen met hyaluronzuur

Gebruikers van Viscollageen merken verschillende positieve resultaten om hun huid, haar en nagels, al na 3 maanden gebruik. Zij merken dat de huid meer gehydrateerd wordt en lijntjes optisch minder zichtbaar lijken:

Jiska Mechelen (gebruiker Viscollageen met hyaluronzuur):
,, Nu nieuwe optie gekocht met collageen en hyaluronzuur. Smaakt goed en helpt mijn huid mooi te blijven.
Goed product. Helpt tegen veroudering en ondersteuning van mijn huid. Smaak is prima met wat sap.”

Heb je een vraag of opmerking?

Heb je een vraag of opmerking? Laat het weten in de reacties hieronder. Of neem vrijblijvend contact op. Onze specialisten staat voor u klaar.

Dianne de Boer
Dianne de Boer

Functie
Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en therapeut bij Van Urk Voeding en Gezondheid. Hier worden ook de bestellingen van Viscollageen verwerkt. Zodoende mag ik ook een rol vervullen binnen Viscollageen als voedingsdeskundige en frontoffice-medewerker. Ik informeer en adviseer klanten bij inhoudelijke vragen over viscollageen en ik verwerk bestellingen.
Opleiding
- Bachelor Gezondheid en leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Master Psychopathologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Orthomoleculaire voedingsdeskundige /
- Orthomoleculair therapeut
Ervaring met viscollageen
Sinds ik collageen gebruik, heb ik een mooiere huid en glanzender haar. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar na onze 25ste wordt dat steeds minder. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan! We hebben veel terugkerende klanten die aangeven niet meer zonder viscollageen te willen, omdat ze er goede ervaringen mee hebben. Daarnaast geeft het nooit bijwerkingen en is het gemakkelijk in te nemen.
Favoriet product
Mijn persoonlijke favoriet is de viscollageen met sinaasappelsmaak en hyaluronzuur. De smaak is lekker en hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid. De werkzame stof acetyl-glucosamine houdt vocht vast. Ik los de viscollageen op in koud water. Het smaakt naar een milde ranja door de sinaasappelsmaak. Tijdens mijn zwangerschap gebruik ik elke dag viscollageen. Collageen zorgt namelijk voor een goede huidelasticiteit wat kan helpen om striae te voorkomen.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief

3 reacties

  • Hi Helga,

   Wij hebben geen producten met hyaluronzuur waarbij geen vitamine C is toegevoegd. Ik denk dat je dan het beste hyaluronzuur los kunt kopen!

   Groetjes, Laurie

 1. Beste,
  Ik heb een vraagje : is het zo dat je ofwel collageen ofwel hyluronzuur in capsules inneemt afhankelijk voorwat je ze inneemt.Ik wil namelijk een voedingssupplement innemen voor mijn rimpels in het aangezicht (en voor de fronsrimpel vooral 🙄) of is het steeds een voedingssuplement van beiden?) Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *