Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Q10 of collageen

Wat is Q10, en zijn er nadelen?

Het aanbod aan cosmeticaproducten wordt steeds groter. En dat betekent dat het ook steeds lastiger wordt om de juiste keuzes te maken. Vandaag vertellen we je meer over Q10. We gaan in op wat co-enzym Q10 precies is, waar het goed voor is en wat de verschillen zijn met collageen.

Wat doet Q10?

Q10 is een afgekorte naam voor co-enzym Q10, ook wel ubiquinone genoemd. Het komt van nature voor in al onze lichaamscellen. Daar is het essentieel voor de energieproductie en daarmee medeverantwoordelijk voor de basisfuncties van de huid, zoals regeneratie, groei en herstel. Daarnaast is het een antioxidant, het helpt om cellen te beschermen tegen schade tegen schadelijke stoffen, genaamd vrije radicalen. Co-enzym komt voor in veel voedingsmiddelen, zoals vlees, vis en volkoren producten. Daarnaast is het ook verkrijgbaar als een voedingssupplement.

Waarom wordt q10 gebruikt in bodylotions, gezichtscremes, serums en ander producten voor gezichtsverzorging?

Q10 wordt veel gebruikt in bodylotions en gezichtscrèmes, omdat het een effectief middel voor gezichtsverzorging zou zijn. Wat is dan precies de rol van het co-enzym en waarom is het zo doeltreffend in de huidverzorging? Het vervult eigenlijk twee belangrijke taken: het levert energie en beschermt de cellen als antioxidant.

Energielevering: onze cellen gebruiken co-enzym voor de cellulaire energieproductie in de mitochondriën, de “energiecentrales” in onze cellen. Een jongere huid bevat meer co-enzym dan een oudere huid. De energie die het levert, helpt de huid sneller herstellen en regenereren waardoor je huid meer straalt. Daarom wordt het veel gebruikt in crèmes voor de huid, het zou de huid een jongere uitstraling geven. Maar het verouderingsproces van de huid is natuurlijk niet volledig terug te draaien. (1)

Bescherming tegen schade: als antioxidant bestrijdt het co-enzym vrije radicalen binnen en buiten de cellen. Met name de schade van UV-straling, stress en schadelijke stoffen in het milieu. Als de concentratie van deze vrije radicalen te hoog is, leidt dit tot oxidatieve stress. Dit kan niet alleen de cellen beschadigen en ontstekingen in de huid vormen, ook kan het de verouderingsproces van de huid versnellen. (2) Door de huid niet overmatig bloot te stellen aan de zon en Q10 toe te voegen aan je huidroutine, kun je de veroudering van de huid vertragen.

Q10 in beautyproducten

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Q10?

Q10 is een lichaamseigen stof en vervult een aantal belangrijke functies in ons lichaam. Dit verklaart dan ook waarom het in veel supplementen en crèmes wordt gebruikt. We zetten een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen op een rijtje:

 • Bijdrage aan het energetische metabolisme: helpt tegen vermoeidheid.
 • Behoud van een normale bloeddruk.
 • Bescherming van het DNA, de eiwitten en de vetten tegen oxidatieve schade.
 • Bijdrage aan een normale cognitieve functie: goed voor het geheugen.
 • Behoud van normale cholesterolconcentraties in het bloed.
 • Toename van het fysieke vermogen en van de fysieke prestaties. (3)

Wat zijn de symptomen van Q10 tekort?

De meeste Q10 maken onze cellen dus zelf aan in onze lichaamscellen. Helaas kan het lichaam na je veertigste de geoxideerde vorm (namelijk ubiquinon) moeilijker omzetten in ubiquinol (de actieve vorm). Een tekort aan Q10 ontstaat niet alleen door veroudering, maar ook door voedingstekorten, overmatig intensief sporten, medicijngebruik, oxidatieve stress, hart- en vaatziekten, diabetes mellitus, neurovegetatieve ziekten en spierziekten. (4)

Oorzaken van een tekort

 • Cholesterol verlagende medicijnen, ook wel statines genoemd.
 • Intensief sporten.
 • Stress.
 • Een eenzijdig voedingspatroon met weinig voedingsmiddelen die Q10 bevatten.
 • Roken.
 • Diabetes mellitus.
 • Neurodegeneratieve ziekten.
 • Spierziekten.
 • Hart- en vaatziekten.
 • Het hart is het orgaan waar het co-enzym het snelst afneemt.

Symptomen van een tekort

Sommige mensen met een tekort aan co-enzym Q10 ervaren moeheid, spierzwakte of hartproblemen. Maar verder onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen en om beter te begrijpen wat de mogelijke gevolgen van een tekort kunnen zijn.

Hoeveel Q10 heb je per dag nodig?

Co-enzym is een stof die het lichaam zelf maakt, met name voor de energieproductie in mitochondriën en vanwege zijn antioxidantwerking. Het lichaam wordt zowel door eigen productie als door inname via de voeding voorzien van het co-enzym. Onder bepaalde omstandigheden zoals herstel na ziekte, overgewicht, stresssituaties, medicijngebruik en onvolwaardige voeding kan de lichaamseigen synthese van co-enzym Q10 onvoldoende zijn om in de behoefte te voldoen. Vandaar ook dat het co-enzym als een (semi-)essentiële voedingsstof wordt beschouwd. Organen en processen met een hoge energiebehoefte zoals ons hart, alvleesklier, nieren, immuunsysteem, zenuwstelsel en spieren gebruiken veel co-enzym Q10.

Het Q10 dat we binnenkrijgen via onze voeding, wordt grotendeels omgezet in ubiquinol, de voor het lichaam belangrijke gereduceerde antioxidatieve vorm van Q10. Naarmate we ouder worden neemt het vermogen van ons lichaam af om co-enzym Q10 zelf te produceren. Bovendien zijn we op oudere leeftijd minder goed in staat om ubiquinon om te zetten in ubiquinol. Dit proces is niet nodig als we extra ubiquinol gebruiken. Suppletie met ubiquinol heeft de voorkeur boven ubiquinon bij mensen boven 40 jaar en bij mensen met een neurodegeneratieve en (neuro)psychiatrische aandoeningen.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Algemene dosering voor volwassenen: 30-100 mg/dag
Algemene therapeutische dosering: 100-300 mg/dag
Maximale dagdosering volwassenen: 3000 mg/dag
Algemene adviesdosering bij kinderen: 1-10 mg/kg/dag
Bij patiënten bij een hartoperatie: 150-300 mg/dag gedurende 2 weken voorafgaande aan de operatie, 600 mg verdeeld over de 24 uur voorafgaande aan de operatie

Cardiomyopathie: 100-600 mg/dag
Hartfalen: 100-600 mg/dag of 2 mg/kg/dag
Hoge bloeddruk: 100-350 mg/dag
Neurodegeneratieve ziekten: 300-2400 mg/dag
Verminderde vruchtbaarheid bij mannen: 200 mg/dag
Migraine (preventie): 100-300 mg/dag (kinderen 1-3 mg/kg/dag)
Pre-eclampsie: 2 x 100 mg/dag vanaf de 20e week
Bij gebruik statines: 200-400 mg/dag
Kinderen met het syndroom van Down: 10 mg/kg/dag (5)

Bereik je met collageen hetzelfde?

Collageen vinden we in veel verschillende lichaamscellen terug. Het houdt de huid, het bindweefsel, botten, spieren en gewrichten stevig en elastisch. Q10 is ook in veel verschillende lichaamscellen terug te vinden, maar is daar met name belangrijk voor de energievoorziening in de mitochondriën. Beide zijn dus belangrijk voor een gezond en sterk lichaam, maar beide op eigen unieke manier.

Er is onderzoek gedaan naar de resultaten van Viscollageen die de volgende resultaten lieten zien:

 • Gezondere huid. Viscollageen liet in onderzoek zien dat het kan helpen bij het verbeteren van de vochtigheid van de huid en daarmee helpt het ook tegen de schadelijke effecten van UV-straling in zonlicht. (6)
 • Minder rimpelvorming. Het gebruik van viscollageen kan bijdragen aan een betere elasticiteit van de huid en daarmee rimpelvorming tegengaan. Zo wordt de huid weer stevig en soepel.
 • Werking als antioxidant. Viscollageen bevat eiwitdeeltjes die als antioxidant kunnen werken. Antioxidanten kunnen schadelijke stoffen in je lichaam neutraliseren en gaan celveroudering tegen. (7)

Meer weten over collageen of viscollageen bestellen?

Wil je meer weten over collageen? Lees dan ook de blog: Wat is collageen?
Hierin beschrijven we uitgebreid de belangrijke eigenschappen van het lichaamseigen collageen, dat net als Q10 bij het verouderingsproces van ons lichaam steeds meer afneemt.

Of bestel direct een van onze soorten collageenpoeder in de webshop. Waaronder onze anti-aging Viscollageen met sinaasappelsmaak, vitamine C en hyaluronzuur. Deze collageen heeft unieke huidstructuur verbeterende eigenschappen, verstevigt en hydrateert de huid. Meer weten? Klik hieronder op de knop voor meer informatie.

Anti rimpel crème of collageen – Wat heeft anti-aging eigenschappen

Waar Q10 in de wetenschap voordelen aantoont:

Over collageen is in de wetenschap al het een en ander bewezen, maar ook Q10 lijkt steeds meer voordelen aan te tonen in onderzoeken. Toch is er nog veel wetenschappelijk onderzoek nodig, om daadwerkelijke gezondheids- en beautyvoordelen aan te kunnen tonen. Hieronder geven we je een klein overzicht van een aantal onderzoeken die gedaan zijn met Q10, maar waar meer concrete bewijzen voor nodig zijn om Q10 daadwerkelijk als middel in te zetten bij deze gezondheidssituaties:


Q10 voor een betere hartgezondheid:

Er is onderzoek gedaan naar het co-enzym als mogelijk middel bij verschillende
hartproblemen, zoals hartfalen en een hoge bloeddruk. Het onderzoek heeft aangetoond dat Q10 mogelijk invloed uitoefent om de hartfunctie, het zou het risico op hartgerelateerde complicaties verminderen, maar meer onderzoek hiervoor is nodig. (8)

Als hulpmiddel bij diabetes:

Co-enzym Q10 is ook onderzocht als hulpmiddel bij diabetespatienten en gerelateerde complicaties die bij diabetes kunnen voorkomen. Het co-enzym zou namelijk de nuchtere bloedglucose van diabetespatienten licht kunnen verminderen, maar meer onderzoek is nodig om daadwerkelijke verschillen aan te kunnen tonen. (9)

Als bestrijding tegen borstkanker:

Co-enzym Q10 is bestudeerd als mogelijke behandeling bij kanker, met name borstkanker. Het zou mogelijk de groei van kankercellen kunnen remmen en werking van chemotherapie versterken. Maar de resultaten van deze studies zijn gemengd en meer onderzoek is nodig om de mogelijke voordelen te bepalen. (10)

Als anti-aging middel:

Co-enzym Q10 is bestudeerd als mogelijk anti-aging middel, omdat het de verschijning van fijne lijntjes en rimpels kan verminderen en de elasticiteit van de huid kan verbeteren. (11)

Om sportprestaties te verbeteren:

Co-enzym Q10 is bestudeerd als mogelijk prestatieverhogend middel voor atleten, omdat het het uithoudingsvermogen zou kunnen verbeteren en spierschade zou kunnen verminderen. Maar de gegevens zijn niet doorslaggevend en meer onderzoek is nodig om de werkzaamheid te bepalen. (12)

Is de werking van Q10 wel echt bewezen?

Q10 is verkrijgbaar in 2 vormen: Ubiquinol en Ubiquinon. In het lichaam komen beide vormen wel voor. Ubiquinol is de gereduceerde vorm en Ubiquinon de geoxideerde vorm. Ubiquinol is een actiever in het lichaam. Ubiquinon is daarintegen de meest onderzochte vorm is omdat deze vorm een stuk stabieler is.

Of een van de 2 vormen beter is? Dat is niet helemaal bewezen. Beide vormen worden voortdurend naar behoefte in elkaar omgezet. Ubiquinol lijkt beter op genomen te worden, maar onderzoekers zeggen dat dit niet leidt tot een betere werking dan Ubiquinon (14).

Co-enzym Q10 is daarnaast in verschillende vormen verkrijgbaar; in supplement of in crème. Kies een product dat voor jou het beste werkt.


Wat zijn de nadelen van Q10?

Er zijn nooit serieuze klachten of nadelen gemeten door Q10. Er is daarbij ook onderzoek gedaan naar extreem hoge Q10 doseringen, tot een dosis van wel 2400 mg per dag). En ook bij deze extreem hoge doseringen zijn geen ernstige klachten opgetreden.

Enkele keren meldden proefpersonen last te hebben van buikklachten bij een hoge inname aan Q10; zoals misselijkheid en diarree. Dit kan komen door de oliebasis van deze stof, sommige mensen kunnen hiervoor gevoelig zijn. Gelukkig kwamen dit soort klachten nooit voor bij normale doseringen van 20-50 mg Q10.

Is Q10 gevaarlijk?

Over het innemen van Q10 tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding is nog geen onderzoek gedaan. Daarom raden we af om Q10 te gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft, tot hier meer onderzoek naar is gedaan.

Bronnen:

 1. Robert Alan B. et al. Coenzyme Q10. Am Fam Physician 2005; 15;72(6):1065-70.
 2. Anja Knot et al. Topical treatment with coenzyme Q10-containing formulas improves skin’s Q10 level and provides antioxidative effects 2015 Nov-Dec;41(6):383-90. doi: 10.1002/biof.1239. Epub 2015 Dec 9.
 3. Optihair. Q10: de gezondheidsvoordelen
 4. Juan Garrido-Maraver et al. Coenzyme q10 therapy Mol Syndromol 2014 Jul;5(3-4):187-97. doi: 10.1159/000360101
 5. Orthokennis: Co- enzym Q10
 6. Jian Fan et al. Effects of Collagen and Collagen Hydrolysate from Jellyfish Umbrella on Histological and Immunity Changes of Mice Photoaging Nutrients. 2013 Jan; 5(1): 223–33 .https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3571645/
 7. Dai-Hung Ngo et al. Marine bioactive peptides as potential antioxidants. Curr Protein Pept Sci 2013 May;14(3):189-98. doi: 10.2174/13892037113149990041.
 8. Dai-Hung Ngo 1, Se-Kwon Kim. Marine bioactive peptides as potential antioxidants. Curr Protein Pept Sci. 2013 May;14 (3):189-98
 9. Tareq Al Saadi et al. Coenzyme Q10 for heart failure. Cochrane Database Syst Rev. 2021 Feb 3;(2)
 10. Maedeh Moradi et al. Effect of Coenzyme Q10 Supplementation on Diabetes Biomarkers: a Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. Arch Iran Med. 2016 Aug;19(8):588-96.
 11. Ali Tafazoli. Coenzyme Q10 in breast cancer care. Future Oncol. 2017 May;13(11):1035-1041.
 12. Liuqing Yang et al. Systematic Understanding of Anti-Aging Effect of Coenzyme Q10 on Oocyte Through a Network Pharmacology Approach. Front Endocrinol (Lausanne) 2022 Feb 11;13:813772.
 13. Franchek Drobnic et al. Coenzyme Q10 Supplementation and Its Impact on Exercise and Sport Performance in Humans: A Recovery or a Performance-Enhancing Molecule? Nutrients. 2022 Apr 26;14(9):1811. doi: 10.3390/nu14091811.
 14. Mantle D, Dybring A. Bioavailability of Coenzyme Q10: An Overview of the Absorption Process and Subsequent Metabolism. Antioxidants. mei 2020;9(5):386

Dianne de Boer
Dianne de Boer

Functie
Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en therapeut bij Van Urk Voeding en Gezondheid. Hier worden ook de bestellingen van Viscollageen verwerkt. Zodoende mag ik ook een rol vervullen binnen Viscollageen als voedingsdeskundige en frontoffice-medewerker. Ik informeer en adviseer klanten bij inhoudelijke vragen over viscollageen en ik verwerk bestellingen.
Opleiding
- Bachelor Gezondheid en leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Master Psychopathologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Orthomoleculaire voedingsdeskundige /
- Orthomoleculair therapeut
Ervaring met viscollageen
Sinds ik collageen gebruik, heb ik een mooiere huid en glanzender haar. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar na onze 25ste wordt dat steeds minder. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan! We hebben veel terugkerende klanten die aangeven niet meer zonder viscollageen te willen, omdat ze er goede ervaringen mee hebben. Daarnaast geeft het nooit bijwerkingen en is het gemakkelijk in te nemen.
Favoriet product
Mijn persoonlijke favoriet is de viscollageen met sinaasappelsmaak en hyaluronzuur. De smaak is lekker en hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid. De werkzame stof acetyl-glucosamine houdt vocht vast. Ik los de viscollageen op in koud water. Het smaakt naar een milde ranja door de sinaasappelsmaak. Tijdens mijn zwangerschap gebruik ik elke dag viscollageen. Collageen zorgt namelijk voor een goede huidelasticiteit wat kan helpen om striae te voorkomen.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief