Shopping Cart

Geen producten in de winkelwagen.

10% korting op je eerste bestelling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je eerste bestelling.

Ontvang marketingcommunicatie waarvan wij denken dat dit relevant voor je is.

Ontvang belangrijke informatie over je bestellingen en account.

Je kan je e-mailvoorkeuren te allen tijde wijzigen. Als je je aanmeldt voor onze nieuwsbrief, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Beauty collageen

Wat is biotine? Met deze 3 tips kies jij de beste

Haren zoals Rapunzel, dat willen we allemaal wel. En dus struinen we het internet af op zoek naar hét wondermiddeltje dat ons haar laat groeien. En tijdens deze zoektocht is er vast een ingredient dat je vaak voorbij ziet komen; biotine. Deze vitamine is populairder dan ooit, maar wat doet biotine precies? En biedt het wel echt voordelen die het beloofd?

In deze blog verdiepen we ons in de eigenschappen van biotine, het effect van biotine op de haargroei, en het beste biotine supplement voor je haar.

Wat is biotine?

Simpelweg gezegd is biotine (ook wel bekend als vitamine B8 of H) een wateroplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Het is één van de vitamines die ons lichaam helpt bij het omzetten van voeding naar energie. Naast deze ondersteunende rol bij het leveren van energie, is vitamine B8 ook belangrijk voor ons haar, huid en nagels. Dat is de reden waarom zoveel haarverzorgingsproducten biotine voor haargroei gebruiken! Hieronder vertellen we hoe deze vitamine dat doet.

Wat doet biotine en welke functie heeft het?

Biotine heb je nodig om energie uit je voeding vrij te maken. Het speelt een rol bij de stofwisseling en productie van vetzuren. Het functioneert namelijk als co-enzym dat koolhydraten en vetten omzet naar energie.

Biotine, scheikundig uitgelegd

Scheikundig uitgelegd: Vitamine B8 is de co-factor (prosthetische groep) van de enzymen carboxylasen. Biotine is via zijn COOH-groep op een lysine-residu verbonden van de carboxylase. De werking van dit enzym zorgt ervoor dat koolstofdioxide gefixeerd wordt.

Biotine uit de voeding wordt opgenomen in de dunne darm en komt terecht in het bloed. De dunne darm gaat over in de dikke darm. De darmbacteriën in de dikke darm kunnen een aantal B-vitamines zelf maken, opnemen en naar het bloed transporteren. Dit is ook het geval bij vitamine B8, dit is echter in kleine mate, slechts 1,5-2% van onze behoefte. Daarom is het een van de essentiële vitamines, die we (in grotere mate) via onze voeding binnen moeten krijgen.

Kun je ook teveel binnenkrijgen?

Het gebruik van vitamine B8 kent geen nadelen. Je lichaam kan het immers voor veel verschillende functies in je lichaam gebruiken. Teveel is niet schadelijk voor je gezondheid. Het overschot plas je namelijk gewoon uit.

Natuurlijke bronnen van biotine

Waar zit biotine in?

Als je de inname van deze vitamine via je voeding wilt verhogen, moet je dagelijks een aantal biotine-rijke voedingsmiddelen eten om voldoende binnen te krijgen. De volgende voedingsmiddelen bevatten veel vitamine B8:

Als je producten met vitamine B8 eet om je inname te verhogen, is het belangrijk te onthouden dat het een wateroplosbare vitamine is. Dit betekent dat je elke dag een ruime hoeveelheid van deze voedingsmiddelen moet eten om de inname via voeding hoog te houden. Daarom kiezen veel mensen voor een supplement, als aanvulling op het eten van deze voedingsmiddelen.

Hoe weet je of je biotine tekort hebt?

Als je een tekort van deze vitamine hebt, kun je verschillende klachten ervaren. Dit kan beginnen met haartuitval, dunner wordend haar, maar kan ook zorgen voor afwijkingen in de huid, bloedarmoede, spierpijn en depressie. Een tekort komt niet snel voor, deze vitamine zit namelijk in verschillende voedingsmiddelen. Maar eet je veel rauw eiwit? Dan kan een tekort wel degelijk op de loer liggen. Rauw eiwit bevat avidine, een stof die ervoor zorgt dat je vitamine B8 niet meer kunt opnemen in je lichaam. Als je ei kook of bakt, kan avidine geen kwaad meer.

Hoeveel heb je per dag nodig?

Voor vitamine B8 is door de Gezondheidsraad een aanbevolen inname bepaald die richting geeft aan hoeveel je dagelijks zou moeten eten.

Categorie/leeftijdAdequate inname biotine (microgram/dag)
Mannen en vrouwen  
0-5 maanden4
6-11 maanden6
1-3 jaar20
4-10 jaar25
11-17 jaar35
18 jaar en ouder40
Zwangere vrouwen40
Bij borstvoeding45
Bron: Gezondheidsraad 2021

Is biotine echt een wondermiddel voor je haar?

Biotine draagt ook bij aan het behoud van een gezonde huid en haar. Het is belangrijk voor de groei- en herstelprocessen van de huid, het haar, de nagels, de zenuwen en het beenmerg. Om die reden wordt het vaak ingezet bij haaruitval en haargroeiproblemen. Hoe werken supplementen dan precies? De vitamine versterkt het haarzakje en de haarschacht van binnenuit, waardoor het haar veerkrachtiger wordt. Bij regelmatig gebruik kunnen biotine supplementen de textuur, glans en veerkracht van het haar verbeteren.

Het wordt soms in shampoos en crèmes verwerkt, maar het effect daarvan is niet helemaal duidelijk, aangezien het daar bepaalde barrières voor moet afleggen. Hier vertellen we in de volgende alinea meer over.

Helpt biotine in shampoo tegen haaruitval?

Shampoos en andere producten met biotine die op het haar moeten worden aangebracht, kunnen het haar verbeteren, maar zijn niet zo effectief in het tegengaan van haaruitval. Maar het nadeel van shampoo is dat de werking niet altijd even sterk is.

Het product moet namelijk tot de haarzakjes en huidbarrière doordringen om die te versterken en haaruitval te kunnen verminderen. Als je een tekort bij jezelf vermoed, kun je deze vitamine dus beter binnenkrijgen via je voeding of een supplement. Zo kan het vanuit je darmen direct worden opgenomen in je bloedbaan en hoeft het geen huid- of haarbarrières te doorbreken. Biotine supplementen zijn een eenvoudige, praktische manier om je haar en huid van binnenuit te verzorgen.

Kies je voor pillen, tabletten of een drankje?

De meeste mensen kiezen ervoor om het als supplement in te nemen. Ongeacht of je wel of geen tekort hebt, kan het nemen van een dagelijks supplement je lichaam constant van voldoende vitamine B8 voorzien. Supplementen zijn verkrijgbaar als tabletten, snoepjes (gummies) of poeders.

Pas met snoepjes en gummies wel op, hier is vaak suiker of dextrose aan toegevoegd. Suiker vertraagt de opname van eiwitten door je lichaam, wat – je raadt het al – essentieel is voor gezonde lokken.

Welk biotine supplement is het beste?

Je weet nu dat je beter een supplement kunt kiezen, dan een crème of haarproduct met vitamine B8.

3 tips om een biotine supplement te kiezen:

1. Kies een product dat bij jou past in inname. Slik je het liefst een pil, kies dan voor tabletten. Drink je elke morgen een glas water en wil je de dag nog beter beginnen? Kies dan voor poeder dat je hier eenvoudig door mengt en je dagelijkse glas water een lekker, natuurlijk smaakje geeft!
2. Kijk naar de dosering en de RI (referentie-inname). De dosering vitamine B8 in een supplement verschilt per product. Hierboven heb je kunnen lezen hoeveel je dagelijks nodig hebt, kies een product met dosering wat daarop aansluit.
3. Kijk naar de toevoegingen. Biotine gummies of snoepjes bevatten doorgaans veel suikers, die je liever wilt vermijden. Maar er zijn ook goede toevoegingen, die de werking van de vitamine juist kunnen versterken. Zoals collageen, vitamine C, hyaluronzuur, magnesium en zink.

Het beste biotine supplement

Maar wélk supplement is dan de beste keuze? Beautycollageen is het beste biotine supplement. Een collageenpoeder, met biotine, magnesium, hyaluronzuur, vitamine C, vitamine D, mangaan, koper, selenium én zink.

Collageen is een belangrijk lijmvormend eiwit in het lichaam. Het geeft structuur en elasticiteit aan haar, nagels, botten, spieren en gewrichten. Het zorgt daarnaast voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Collageenvezels in de opperhuid, de dermis, beïnvloeden de huidstructuur en stevigheid van binnenuit. Collageen speelt daarmee een belangrijke rol in het hele lichaam.

Lees hier meer over de werking van collageen in de blog: Wat is collageen?

Collageen tekort in de huid

Koop nu Beauty Collageen mét biotine

Wil je de voordelen van deze krachtige vitamine ervaren? Probeer dan Beautycollageen, verrijkt met vitamines & mineralen, zoals onder andere magnesium, zink, biotine en hyaluronzuur.

Beauty & Energy collageen

Boost je huid, haar en nagels van binnenuit met collageen, hyaluronzuur en vitamine C. Voor natuurlijke huidverjonging. Versterkt en hydrateert en verbeterd de gezondheid van haar, huid en nagels. Ervaar nu jouw beautyboost!

Dianne de Boer
Dianne de Boer

Functie
Ik ben orthomoleculair voedingsdeskundige en therapeut bij Van Urk Voeding en Gezondheid. Hier worden ook de bestellingen van Viscollageen verwerkt. Zodoende mag ik ook een rol vervullen binnen Viscollageen als voedingsdeskundige en frontoffice-medewerker. Ik informeer en adviseer klanten bij inhoudelijke vragen over viscollageen en ik verwerk bestellingen.
Opleiding
- Bachelor Gezondheid en leven aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Master Psychopathologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam /
- Orthomoleculaire voedingsdeskundige /
- Orthomoleculair therapeut
Ervaring met viscollageen
Sinds ik collageen gebruik, heb ik een mooiere huid en glanzender haar. Ons lichaam maakt zelf collageen aan, maar na onze 25ste wordt dat steeds minder. Na 50 jaar maakt ons lichaam bijna helemaal geen collageen meer aan! We hebben veel terugkerende klanten die aangeven niet meer zonder viscollageen te willen, omdat ze er goede ervaringen mee hebben. Daarnaast geeft het nooit bijwerkingen en is het gemakkelijk in te nemen.
Favoriet product
Mijn persoonlijke favoriet is de viscollageen met sinaasappelsmaak en hyaluronzuur. De smaak is lekker en hyaluronzuur bevordert de hydratatie van het bindweefsel in de huid. De werkzame stof acetyl-glucosamine houdt vocht vast. Ik los de viscollageen op in koud water. Het smaakt naar een milde ranja door de sinaasappelsmaak. Tijdens mijn zwangerschap gebruik ik elke dag viscollageen. Collageen zorgt namelijk voor een goede huidelasticiteit wat kan helpen om striae te voorkomen.
Viscollageen met sinaasappelsmaak

Blijf op de hoogte

Vul je e-mailadres in om je op te geven voor onze nieuwsbrief